Wikipedia:Pressemeldinger/50 000 artikler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

PRESSEMELDING FRA WIKIPEDIA.NO

Mandag, den 6. februar 2006:

Wikipedia.no har passert 50 000 artikler

Den norske utgaven av det frie nettleksikonet Wikipedia på bokmål/riksmål (http://no.wikipedia.org) passerte i dag, 6. februar 2006, 50 000 artikler. Det totale artikkeltallet for alle de mer enn 200 utgavene av Wikipedia er nå godt over 3,3 millioner, blant annet 13 500 på nynorsk. Wikipedia er med dette verdens største leksikon.

Wikipedia utvikles ved hjelp av wikiteknologien, som gjør det mulig for hvem som helst, når som helst, å opprette eller redigere en hvilken som helst side. Både registrerte og anonyme brukere kan bidra. Wikipedia.no har mer enn 7 000 registrerte bidragsytere.

Wikipedia utgis av den ideelle stiftelsen Wikimedia Foundation i USA, og innholdet er lisensiert under GNU Free Documentation License (GFDL), noe som betyr at det kan kopieres, endres og redistribueres fritt. Wikipedias mål er at all menneskelig kunnskap skal være gratis og fritt tilgjengelig for alle og enhver.

Artikkel nr. 50 000

Artikkel nummer 50 000 på Wikipedia.no var en artikkel om provinsen Chungcheongbuk-do i Sør-Korea. Det pågår for tiden et omfattende arbeid med oppgradering av stoffet om koreansk geografi og historie.

Bruk av Wikipedia for bakgrunnsinformasjon

Wikipedia.no har ved flere hendelser som har berørt mange mennesker vært en viktig kilde til bakgrunnsinformasjon. Etter jordskjelvet i Indiahavet 2004 var vi raskt ute. I ettertid har vi sett at vi beskrev det som en katastrofe med mulige norske ofre flere timer før norske myndigheter satte igang hjelpeapparatet. Ved pavevalget i 2005 hadde vi sannsynligvis den mest komplette dekning av prosessen på norsk, og bare sekunder etter at valget av Benedikt XVI var kjent hadde vi flyttet artikkelen om Joseph Ratzinger til sin nye plass. Wikipedia inneholder også flere tusen kardinalbiografier. Da det tragiske terrorangrepet i London inntraff i juli 2005 var Wikipedia.no høyst sannsynlig det eneste oppslagsverk på norsk som hadde artikler om samtlige undergrunnsstasjoner som var involvert, og i løpet av de første timene ble det skrevet en omfattende artikkel som siden er holdt à jour, samt en rekke artikler med bakgrunnsstoff om steder og personer i forbindelse med angrepet.

Wikipedia er ikke en konkurrent til pressen, men vi er stolte av at vi kun med frivillig hjelp klarer å få ut bakgrunnsinformasjon om viktige hendelser allerede mens de pågår, slik at både vanlige lesere og journalister kan finne stoff på sitt eget språk.

Se også

Kontakt

Vår pressekontakt kan bidra med ytterligere informasjon:

Chris Nyborg
Postboks 64, 1556 Son
E-post: Chris.Nyborg [krøllalfa] katolsk.no


Denne pressemeldingen er lisensiert under public domain (PD) og kan benyttes, omarbeides og gjengis fritt.