Wikipedia:Kjønnsbalansert språk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne siden er et utkast til en offisiell retningslinje på Wikipedia. Det er fritt fram for redigering av siden, men det anbefales at endringer beskrives på diskusjonssiden, og at omfattende endringer diskuteres der før de gjøres slik at andre lettere kan følge prosessen.

Kjønnsbalansert språk beskriver avveiningen mellom å ha et klart og tydelig språk i den enkelte artikkel samtidig som språket skal formidle temaene på et balansert og nøytralt vis, og det inkluderer kjønnsnøytral presentasjon av temaet. Det er ikke noe absolutt forbud mot å bruke kjønnsmarkerte former, men det er en klar anbefaling av å bruke kjønnsnøytrale former så langt som mulig.

Wikipedia skal formidle informasjon om de enkelte temaene og ikke bli en arena for kjønnskamp. Det er derfor viktig at artikler ikke blir en kamparena for bruk av bestemte kjønnsmarkerte eller kjønnsnøytrale former. Wikipedia skal skrives fra et nøytralt ståsted, være verifiserbart, og ikke inneholde original forskning. Formene vi bruker skal derfor i størst mulig grad være kjønnsnøytrale og i samsvar med det som finnes i norsk språk til enhver tid. Ikke konstruer en ny kjønnsnøytral form om den ikke finnes på norsk, vurder heller om den kjønnsmarkerte formen i praksis brukes som en kjønnsnøytral form. For eksempel brukes rådmann og jordmor som kjønnsnøytrale former.

Grunnregler for kjønnsbalansert språkbruk[rediger kilde]

  • Bruk kjønnsnøytrale ord i artikler som ikke er biografier
  • Bruk kjønnsnøytrale ord i omtale av yrkestitler og verv
  • Bruk naturlig form når det vises tilbake til omtalt person, ikke grammatisk form
  • Unngå bruk av adjektivene kvinnelig og mannlig ved yrkestitler hvis det ikke er en grunn til det

Biografier[rediger kilde]

I biografier skal det være helt klart hvem som omtales, og hva vedkommende har oppnådd for å bli omtalt. Normalt er det kun unntaksvis at den omtaltes («subjektets») kjønn er av betydning, og da helst i forbindelse med dennes arbeid, idrettsutøvelse, eller som utøvende kunstner. Den omtaltes kjønn kan omtales om vedkommende er den første (eller av de første) i et mannsdominert eller kvinnedominert yrke. Det er vanlig å presisere kjønn i forbindelse med idrettsutøvelse, der er ofte idrettsgrenene kjønnsdelt. Tidligere var det vanlig å presisere kjønn for utøvende kunstnere, men det har blitt mindre vanlig. Det vil være normalt å omtale personens kjønn i forhold til barn i forhold, det vil si på formen «hun er mor til» og «han er far til».

Det er ingen automatikk i at kjønn vil være oppgitt på Wikidata, og i den grad det er oppgitt kan verdien være mann, kvinne og interseksuell. Den kan også være «ingen verdi» og «ukjent verdi». Noen land har begynt å bruke intetkjønn i pass, og det er også diskutert å angi kjønnsendringer på formen «fra – til» og som «transkvinne» og «transmann». Sjekk hva som brukes, og om det finnes referanser for oppgitt kjønn.

Eksempler

Personbetegnelser[rediger kilde]

Bruk kjønnsnøytrale former slik som arbeidsleder, ombud, politibetjent, brannkonstabel, servitør, sekretær, husøkonom, lærer, sykepleier og så videre. Ikke bruk kjønnsmarkerte former som ender på -mann, -kvinne, -dame, -frue, -inne, -erske, og lignede.

Det er fortsatt en del kjønnsmarkerte former i bruk, men disse brukes på en tilnærmet kjønnsnøytral måte. Dette er benevnelser som embetsmann, fylkesmann, lagmann, lensmann, oppsynsmann, rådmann, sendemann, styrmann, sysselmann, tjenestemann, jordmor, med flere.

Spesielt kan det nevnes at følgende gjelder

  • leder, ikke formann
  • nestleder, ikke nestformann, varaformann, eller viseformann
  • ordenselev, ikke ordensmann
  • tillitsvalgt, ikke tillitsmann
  • varamedlem, vararepresentant eller vara, ikke varamann

Pass på symmetrien gutter – jenter og menn – kvinner. Det heter aldri menn og jenter eller gutter og kvinner. Husk på å variere rekkefølgen slik at ikke ene kjønnet formidles som viktigere enn det andre..

Istedenfor demonymet nordmann kan en bruke betegnelsen norsk, men merk at lenkingen på disse er forskjellig.

Titler på latin kan oppgis som forkortelser, for eksempel cand.philol. og cand.scient., istedenfor å bruke full form. Full form er henholdsvis candidata scientiarum for kvinner og candidatus scientiarum for menn.

Tittelen dekanus kan oppfattes som en betegnelse på menn, Språkrådet foreslår isteden å bruke den kjønnsnøytrale dekan.

En mannlig professor som har gått av med pensjon omtales som professor emeritus, mens en kvinnelig omtales som professor emerita. Det er ingen vanlig forekommende kjønnsnøytral form.

Pronomen[rediger kilde]

Når bestemte mennesker omtales så skal teksten normalt følge det naturlige kjønnet og ikke det grammatikalske. Det kan i noen tilfeller gi litt kunstige konstruksjoner, men vurder nøye om det er nødvendig å følge det grammatikalske kjønnet før du bruker det. På bokmål har det også skjedd en assimilering av hunkjønn i hankjønnsklassen, det gjør spriket mellom naturlig og grammatikalsk kjønn ekstra stort.

Vurder om teksten har en balansert bruk av hunnkjønn- og hannkjønnsformer i de deler hvor det ikke er omtale av en persons naturlige kjønn og hvor formen ikke er gitt av grammatikalsk kjønn. Det kan være aktuelt å skrive om til kjønnsnøytrale flertallsformer, eller til kjønnsnøytrale felles- og intetkjønnsformer.

Ved intetkjønn brukes det som tilvisningsform. Noen norske dialekter bruker kun felles- og intetkjønnsformer, vær oppmerksom på at dette kan gjøre det vanskelig å vurdere hva som er riktig form på bokmål.

Pronomenet man er kjønnsnøytralt, men kommer fra mann og oppfattes derfor som kjønnsmarkert av enkelte. Ofte kan en bruke en, de eller folk isteden, eventuelt skrive om uttrykket.

Navn og titler[rediger kilde]

Vær nøye på å bruke ønsket navn på person, eventuelt også ønsket tittel i løpende tekst. Vi bruker ikke tittel som oppslagsfrase. Hvis ønsket tittel er kjønnsmarkert så bruker vi det. Hvis poenget med omtalen er å vise kjønnstilhørighet så kan kjønnsmarkert tittel brukes.

Bruk av kjønnsmarkert tittel for å oppnå positiv eller negativ vinkling for å fremme kjønnskamp er ikke forenlig med en omtale fra nøytralt ståsted.

Personer skal omtales utfra egne meritter, ikke familiens meritter. Unødige høflighetsformer av typen fru, frøken og herr for å vise tilbake til familieforbindelser brukes derfor ikke på Wikipedia.

Eksterne lenker[rediger kilde]