Wikipedia:Dugnadskontor/Introduksjon/Introduksjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wikipedias introduksjonskurs

1. Velkommen  2. Redigering  3. Formatering  4. Wikilenker  5. Kilder  6. Diskusjoner  7. Illustrasjoner  8. Grunnprinsipper  9. Innlogging

Varmt välkommen till Wikipedia![rediger kilde]

Vi tycker det är kul att du hittat hit och välkomnar dig till gemenskapen. Vi hoppas att du vill hjälpa till att bygga vidare på encyklopedin Wikipedia. Du behöver inte känna dig ensam eftersom vi är väldigt många frivilliga som deltar. Som ny kan det vara svårt att veta hur man gör och vad man kan och får göra eftersom Wikipedia är så stort och komplext. Men du kan vara lugn: det klarnar efterhand och det finns alltid andra hjälpsamma personer man kan fråga. Lycka till!

Syftet med denna nybörjarkurs är att du skall ha lättare att komma igång ordentligt (det är fritt fram att redigera också utan att läsa kursen). Kursen består av de sidor som det länkas till i rutan ovan. Sidorna beskriver hur man redigerar och skriver artiklar samt ger dig information om konventioner på Wikipedia. En del av sidorna är mycket lätta att förstå även för de mindre datorvana, andra aningen svårare, men inte oöverstigliga de heller.

När du känner dig färdig med nybörjarkursen så finns manualen som ett referensverk när du stöter på problem eller undrar över något.

Grundläggande råd[rediger kilde]

Vi börjar med tre tips:

  • Sidan Sandlådan är till för att utföra olika typer av test och experiment i. Ett råd är att öppna den i en ny flik i webbläsaren, eller ett nytt webbläsarfönster, för att ha den till hands när man läser om något man vill testa.
  • Kom ihåg att det inte gör något om det blir fel. Äldre versioner sparas alltid och artiklarna går enkelt att återställa.
  • Du behöver inte lära dig allt utantill just nu – kom tillbaka när du behöver och har tid.

Nyttiga sidor[rediger kilde]

Om du inte hittar vad du söker i denna kurs eller har frågor rekommenderas följande länkar:

  • Om Wikipedia - är en introduktion för besökare av Wikipedia, medan denna introduktionskurs riktar sig till dig som vill redigera Wikipedias innehåll
  • Deltagarportalen – en bra sida att utgå ifrån när du behöver hjälp är deltagarportalen. Där finns många nyttiga länkar till sidor som kan hjälpa dig.
  • Tveka inte heller att fråga någon av våra faddrar om det är något du undrar (också de flesta andra här är gärna till hjälp).
  • Vanliga frågor – en samling av tidigare ställda frågor. Hittar du inte svaret på vad du undrar kan du ställa din fråga här.

Fortsätt kursen[rediger kilde]

...genom att klicka i rutan nedan:

Wikipedias introduksjonskurs

1. Velkommen  2. Redigering  3. Formatering  4. Wikilenker  5. Kilder  6. Diskusjoner  7. Illustrasjoner  8. Grunnprinsipper  9. Innlogging