Wikipedia:Dugnadskontor/Introduksjon/Introduksjon til kilder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ciências sociais.png
Wikipedias introduksjonskurs

1. Velkommen  2. Redigering  3. Formatering  4. Wikilenker  5. Kilder  6. Diskusjoner  7. Illustrasjoner  8. Grunnprinsipper  9. Innlogging

Kildehenvisninger, helst i form av fotnoter, er viktig på Wikipedia for at informasjonen som presenteres her skal være verifiserbar og ha troverdighet.

Når du legger til ny informasjon på Wikipedia, bør du som regel alltid angi hvilken kilde informasjonen kommer fra. Dette er ekstra viktig fordi hvem som helst kan legge inn informasjon her. Uten å vite hvor informasjonen kommer fra, har leseren ingen mulighet til å vurdere om informasjonen er troverdig, eller om det er noe en anonym forfatter har diktet opp.

Helst bør kilden være en publisert og pålitelig kilde (for eksempel en bok eller en tidsskriftartikkel), men også en del nettsteder kan brukes som kilder. Uansett kvalitet er det bedre å oppgi kilden du faktisk har brukt enn å ikke gjøre det.

Hvordan legger en inn en kildehenvisning?[rediger kilde]

For korte artikler som bygger på én eller et fåtall kilder, kan kildene listes opp i en seksjon kalt «Kilde» eller «Kilder» i slutten av artikkelen (les mer om disposisjon av artikler i stilmanualen), for eksempel slik:

== Kilde ==
* Miller, E (2005). Solen. Academic Press, side 23.

Helst bør imidlertid kildene angis som fotnoter. Hvis du legger inn dette i en artikkel:

De fleste forskere er enige om at sola er ganska stor.<ref>Miller, E (2005). Solen. Academic Press, side 23.</ref>
Månen er derimot ikke så stor.<ref>Smith, R (1982). «[http://www.scientificamerican.com/moonsize Månens størrelse]». Scientific American, bind 2, hefte 46, side 46-53.</ref>

== Referanser ==
{{Referanser}}

...blir resultatet slik:

De fleste forskere er enige om at sola er ganska stor.[1] Månen er derimot ikke så stor.[2]

Referanser[rediger kilde]

  1. ^ Miller, E (2005). Solen. Academic Press, side 23.
  2. ^ Smith, R (1982). «Månens størrelse». Scientific American, bind 2, hefte 46, side 46-53.

Beskrivelsen av kilden skal være detaljert nok til å gi leseren mulighet til å bestille kilden på et bibliotek, eller hente den fra nettet, og kontrollere informasjonen selv.

I forhold til akkurat hvordan referansene skal formateres, er det ikke konsensus om å bruke én bestemt stil, som Harvard eller APA. Hvis du arbeider med en eksisterende artikkel, er det best å holde seg til den samme stilen som allerede er i bruk. Ellers kan du bruke stilen du er vant med. Om du ikke er vant med å formatere referanser, kan kildemalene være til god hjelp.

Videre lesning[rediger kilde]

Ciências sociais.png
Wikipedias introduksjonskurs

1. Velkommen  2. Redigering  3. Formatering  4. Wikilenker  5. Kilder  6. Diskusjoner  7. Illustrasjoner  8. Grunnprinsipper  9. Innlogging