Wikipedia:Artikkelveiviser/Innhold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
2. Emne
5. Innhold
6. Slutt
Copyright
Som en generell regel, ALDRI KOPIER OG LIM INN TEKST FRA ANDRE WEBSIDER. (Det finnes noen få begrensede unntak,[1][2] og å legge inn noen få ord som er en del av et tydelig attributtert sitat med skikkelig kildehenvisning er OK.)
Wikipedia:Kopier og lim inn

Artikkelen du sender inn må ikke krenke opphavsrett.

Ikke kopier og lim inn tekst med mindre den er et sitat med skikkelig attributtering og kildehenvisning. Artikler som krenker opphavsrett vil bli slettet.[1] Skriv artikkelen selv, med dine egne ord.[2] Det er OK at teksten din ikke er perfekt - den kan alltids fikses senere. (På samme måte, hvis du vurderer å laste opp et bilde for artikkelen og du ikke har gjort det før, vil du kanskje vente noen få dager for å få tilbakemelding fra andre om artikkelen din.[3])

Artikkelen din skal også etablere relevans.

En tidligere side ga deg retningslinjer om hva som gjør et emne relevant nok til å fortjene å bli tatt med på Wikipedia. Pass på at leseren forstår hvorfor emnet er relevant før leseren har lest artikkelen ferdig.

Artikkelen din må være i en nøytral tone.

Artikler på Wikipedia streber etter å være skrevet med et nøytralt ståsted, som betyr at den verken er "for" eller "mot" en hvilket som helst sak. Mens skikkelig sitert ros eller kritkk av emnet er perfekt akseptabelt, skal artikkelen nærme seg det fra en nøytral tone. Bare skriv om faktaene - det er fint å ta med faktumet at noen andre har publisert en mening, men ikke skriv om dine egne. Artikler må representere alle betydelige synspunkter rettferdig, forholdsmessig og uten å være tendensiøs. Artikler som bare angriper emnet sitt kan bli slettet, og artikler som bare roser et emne kan bli slettet eller radikalt redigert av andre som søker en nøytral tone.

Artikkelen din må være lang nok.

Skriv 150 bokstaver (eller mer) i brødteksten. Da kan du regne med at artikkelen er så stor at den ikke slettes etter en uke. Se Mal:Substubb.Oppfyller artikkelen din innholdskravene?


Noter
  1. ^ a b Det finnes meget få websider (og andre kilder) som teksten kan kopieres fra og limes inn uten å krenke opphavsrett - tilfeller der teksten er i public domain eller bruker en Wikipedia-kompatibel lisens (for sistnevnte er vanligvis attributering nødvendig. Selv innhold kopiert fra andre Wikipedia-artikler trenger attributtering, per Wikipedia:Kopiering innen Wikipedia). Hvis du tror kilden din kan kvalifisere, vennligst be om bekreftelse på Wikipedia-diskusjon:Copyrightproblemer, og vent på respons for du fullfører denne veiviseren.
  2. ^ a b Hvis du eier det tidligere publiserte materialet eller har tillatelse til å reprodusere det, må tillatelsen verifiseres. Se Wikipedia:Donere opphavrettslig beskyttet materiale.
  3. ^ Relevante, illustrerende bilder er flott, men hvis du ikke laget bildet selv, kan copyrightproblemer være et minefelt. Hvis du har spesielle, tidligere utgitte bilder i tankene, kan du stille et spørsmål på Wikipedia:Spørsmål om mediecopyright; du kan også lete etter et passende eksisterende bilde på Wikipedia eller på Wikimedia Commons. (Du kan bruke bilder fra Commons på samme måte som lokale Wikipedia-bilder.)