Whitewater-saken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elven White River, i nærheten av Flippin i Arkansas og det påtenkte stedet for Whitewater Development Corporations feriehjem.

Whitewater-saken (i USA også kalt for «Whitewater-skandalen», «Whitewatergate», eller bare «Whitewater») var en amerikansk politisk kontrovers som begynte med at Bill Clinton og Hillary Clinton og deres medeiere i Whitewater Development Corporation, Jim og Susan McDougal, forsøkte seg på et forfeilet forretningseventyr på 1970-tallet og 1980-tallet som innebar kjøp av rundt 920 mål uutviklet fast eiendom på sørbredden av White River i det nordøstlige Arkansas.

Planen gikk ut på å bygge fritidsboliger, og så selge dem med god fortjeneste. Prosjektet var ventet å finansiere seg selv så snart salget av eiendommer kom i gang. Men etter at prosjekteringen var ferdig og eiendommene var klare til å selges hadde renten skutt i været. Det førte til at folk ikke lenger hadde råd til å lånefinansiere fritidsboliger. I stedet for å selge seg ut av med et stort tap fortsatte ekteparet Clinton å holde fast på Whitewater i påvente av at økonomien skulle snu seg. I årene som fulgte var Jim McDougal involvert i en rekke tvilsomme forretningsprosjekter som han tapte stort på.

Mens Bill Clinton var president dukket det opp beskyldninger om at ekteparet Clinton hadde foretatt seg noe ulovlig mens de holdt på med utbyggingen av Whitewater-eiendommene. På grunnlag av disse beskyldningene ble juristen Kenneth Starr i 1994 satt til å undersøke saken.

Under etterforskningen dukket det opp beskyldninger mot presidenten for seksuell trakassering fra kontorassistenten Paula Jones i Arkansas. Hun anla sak mot Clinton, men vant ikke frem. Under etterforskningen av saken kom det frem avsløringer om et erotisk eventyr mellom Clinton og en ung kvinne som jobbet i Det hvite hus, Monica Lewinsky. Forholdet mellom Clinton og Lewinsky pågikk i 18 måneder fra november 1995. I januar 1998 benektet Clinton forholdet, men i august samme år innrømmet han å ha et «upassende» forhold til Monica Lewinsky. Kenneth Starr la i september 1998 fram en rapport for Kongressen om saken. I Kongressen ble det konkludert med at presidenten hadde løyet under ed, og at det var grunnlag nok for å reise riksrettstiltale mot ham.

Ved den endelige avstemmningen ble presidenten frikjent. Saken fikk ingen personlige konsekvenser for Clinton, som tvert i mot fikk økt oppslutning på meningsmålingene. Derimot ble det en belastning for det politiske systemet i USA, fordi hele saken var en sløsing med de folkevalgtes tid, og dessuten gjorde landet seg til latter internasjonalt. Samtidig var saken lammende på all annen normal politisk aktivitet i flere måneder.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]