Westworld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For TV-serien med samme navn, se Westworld (TV-serie)
Westworld
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Thriller
Utgivelsesår1973
Prod.landUSA
Lengde1 t. 28 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegissørMichael Crichton
ProdusentPaul Lazarus III
ManusforfatterMichael Crichton
MusikkFred Karlin
SjeffotografGene Polito
KlippDavid Bretherton
Foran kamera
Hovedrolle(r)Richard Benjamin
James Brolin
Yul Brynner
Annen informasjon
Prod.selskapMGM
Premiere21. november 1973 (USA)
15. februar 1974 (Oslo)
Eksterne lenker

Westworld er en amerikansk science fiction-thriller fra 1973 skrevet og regissert av Michael Crichton. Hovedrollene spilles av Richard Benjamin og James Brolin, mens Yul Brynner har en sentral birolle. Westworld var den første spillefilmen som Crichton regisserte.

Den ble i 1976 etterfulgt av Futureworld. I 1980 kom den kortlivede TV-serien Beyond Westworld og i 2016 den langt mer suksessfulle Westworld, som begge er basert på filmen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Peter og John kommer til den eventyrlig og høyteknologiske fornøyelsesparken Delos. Selskapet reklamerer for en autentisk ferie for de pengesterke – til en annen epoke med tidsriktige kulisser og roboter i menneskedrakt som innbyggere. Gjestene kan velge mellom en romersk verden, en middelaldersk verden eller western world. De velger den siste, en tro kopi av ville vesten befolket med roboter. Ved første øyekast er alt i skjønneste orden. De havner i barslagsmål, går i duell som i en westernfilm, og går til sengs med robothorer. Robotene styres av en datasentral på dagtid og repareres nattestid.

En elektronisk feil i datasentralen gjør imidlertid at robotene begynner å styre seg selv. Det oppstår kaos når de menneskelignende maskinene inntar en fiendtlig holdning til stedets gjester.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Westworld var den første filmen som benyttet Computer-generated imagery (GGI) i 2D. Tre år etter, i Futureworld ble tredimensjonale animerte effekter første gang tatt i bruk.[1]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk god mottakelse av kritikerne, noen som gjenspeiles i at den har fått så mye som 86 % på Rotten Tomatoes.[2] Anmelderne i Variety beskrev den som «utmerket»,[3] mens den amerikanske anmelderen Leonard Maltin gav den tre av fire stjerner.[4]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen ble nominert til en Hugo ved Hugo Award og året etter til en Golden Scroll ved Saturn Award. Michael Crichton ble nominert til en Nebula Award ved Science Fiction and Fantasy Writers of America for sitt arbeid med filmen.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmtriksene lurer deg». Nettavisen. 26. august 2008. Besøkt 12. februar 2009. «Første gang CGI ble brukt, var i filmen «Westworld» i 1973, men dette var kun i 2D. Tre år etter, i «Futureworld» ble tredimensjonale animerte effekter første gang tatt i bruk.» 
  2. ^ «Westworld». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 17. august 2018. 
  3. ^ «Westworld». Variety. 1973. Besøkt 12. februar 2009. «Westworld is an excellent film, which combines solid entertainment, chilling topicality, and superbly intelligent serio-comic story values. Michael Crichton's original script is as superior as his direction.» 
  4. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]