Westminsterkatedralen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Westminsterkatedralen
Fasaden til katedralen
OmrådeCity of Westminster
London[1]
BispedømmeWestminster erkebispedømme
Byggeår1895[2]
Arkitektur
Periodeneobysantinsk arkitektur
nyromansk stil
ArkitektJohn Francis Bentley
Beliggenhet
Kart
Westminsterkatedralen
51°29′45″N 0°08′22″V
Mariakapellet

Westminsterkatedralen er den romersk-katolske hovedkirke i England, og et 1900-talls eksempel på bysantinsk arkitektur. Arbeidet ble påbegynt under erkebiskop Herbert Vaughan i 1894, og ennå arbeider en med mosaikkutsmykkningene, da disse finansieres gjennom gaver til kirken. Den ble innviet i 1910, og er dedikert til «Jesu Kristi mest dyrebare blod». Katedralen er sete for erkebiskopen av Westminster katolske erkebispedømme.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Fasaden domineres av en høy kampanile. Koret har et stort krusifiks. Kirken har elleve kapeller, viet til ulike helgener. Man har valgt ut blant annet nasjonalhelgnene for de forskjellige deler av De britiske øyer: St. Patrick (Irland), St. David (Wales), apostelen Andreas (Skottland) og St. Georg og de engelske martyrer (England).

På høyre side finner vi et Mariakapell med mosaikk som forteller om Marias liv. Ikonografisk er scenene i Mariasyklusen svært like andre en finner f. eks i St. Savior i Chora i Istanbul og i Santa Maria in Trastevere ı Roma, men stilen er 1800-talls.

Kirken har også en rekke kapiteler lik dem en finner i Hagia Sofia i Istanbul. Til venstre for hovedskipet er kapellet for Det hellige sakrament.

Inne i kirken ligger en liten butikk som selger suvenirer fra kirken og religiøse gjenstander. Det er mulig å besøke tårnet, som gir god utsikt over Westminster.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ archINFORM, archINFORM project ID 22305, besøkt 31. juli 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «WESTMINSTER CATHEDRAL - List Entry Summary»[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]