Hopp til innhold

Westerscheldetunnelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Westerscheldetunnelen

StedBorsele, Terneuzen
StrekningN62
Åpnet2003
Lengde6 600 m
Høydemeter? muh.
Kjørehøyde4,30 m
Kart
Westerscheldetunnelen
51°22′09″N 3°47′53″Ø

Westerscheldetunnelen er en 6 600 meter lang og 4,3 meter høy tunnel under elven Westerschelde i den nederlandske provinsen Zeeland. I sørenden stiger den 4,5 % fordelt over 1 200 meter. Den forbinder EllewoutsdijkZuid-Beveland med Terneuzen i Zeeuws-Vlaanderen. Veien gjennom tunnelen er bomvei, i Borssele ligger bomstasjonen for begge retninger.

Westerscheldetunnelen er Nederlands lengste veitunnel. Tunnelen drives av «NV Westerscheldetunnel». 95,4 % av dette selskapet eies av den nederlandske stat og 4,6 % av provinsen Zeeland. Tunnelen ble åpnet 14. mars 2003, dette førte til at to bilferger (VlissingenBreskens og KruiningenPerkpolder) ble nedlagt.

Westerscheldetunnelen er boret, den har to løp. I hvert løp er det to filer, men ingen veiskulder. Løpene er koblet sammen med mellomrom på 250 meter. Vanligvis er dørene låst, ved en nødsituasjon åpnes de automatisk og den venstre filen i det andre løpet blir stengt for trafikk slik at det er trygt å flykte fra den ene tunnelen til den andre.

Det tok to år å bygge tunnelen, geologiske forhold gjorde boringen vanskelig. Dette gjaldt først og fremst stykket under den 30 meter dype skipsrennen «Pas van Terneuzen». Den totale dybden er der 60 meter under vannspeilet, alle tunnel-elementene må tåle et trykk på 6,5 bar. Dette er den dypeste, maskinborede tunnelen i verden.

Fotgjengere og syklister kan ikke bruke tunnelen, for disse er det satt opp en busstjeneste gjennom tunnelen. Tjenesten drives av Connexxion. Syklister kan stige på ved bomstasjonen og reise derfra til Terneuzens buss-stasjon.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]