Wernickes encefalopati

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tiamin (vitamin B1) er nødvendig for at nervesystemet skal fungere.
FLAIR-MR-bildet av denne pasienten med Wernickes encefalopati har lesjoner i mesiale, dorsale thalamus, forenlig med sykdommen.

Wernickes encefalopati er en ervervet sykdom i sentralnervesystemet, og den oppstår som følge av for lave konsentrasjoner av B-vitaminer og særlig tiamin (vitamin B1) i kroppen. Tiaminmangel vil også kunne føre til tørr beriberi og Korsakoffs psykose. Dersom Korsakoffs psykose sammenfaller med Wernickes encefalopati, kalles syndromet Wernicke-Korsakoffs syndrom.

Wernickes encefalopati er klassisk kjennetegnet av dårlig koordinerte bevegelser (ataksi), øyemuskellammelse eller -parese (internukleær oftalmoplegi) og endret mental status fra hukommelsestap og forvirring til psykoser og koma. Likevel vil bare 10 % av pasienter ha alle symptomer. I hjernen kan man se forandringer i corpus mammillare (brystlegemene) umiddelbart bak hypofysen i hjernen.

Langvarig alkoholmisbruk regnes som en av hovedårsakene til Wernickes encefalopati. Lave tiaminkonsentrasjoner av andre årsaker vil også kunne gi sykdommen. Behandling er hovedsakelig å tilføre tiamin og andre B-vitaminer som vil bedre symptomene, særlig dersom alkoholisme ikke er hovedårsaken.

Ubehandlet kan sykdommen lede til Korsakoffs psykose.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]


medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.