WayBack

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
WayBack
LandNorge

WayBack er en organisasjon som arbeider for å hjelpe fengselsinsatte til å klare overgangen til en rus- og kriminalitetsfri hverdag etter fengselsopphold. Navnet «WayBack» er engelsk, og viser til å komme tilbake til samfunnet.[1]

Organisasjonen har en fadderordning bestående av tidligere fanger som har klart overgangen til et liv uten kriminalitet og rus. De jobber etter likemannsprinsippet og alle WayBacks faddere har selv bakgrunn fra soning i fengsel. I dette prinsippet ligger det at den innsatte sees på som en likemann, og ikke en klient. Fadderne har fokus på et lovlydig liv, og en fadder er en kamerat som besøker den innsatte under- og etter soning og er opptatt av å gi håp i en ellers tung situasjon. Fadderen har fokus på det enkelte mennesket, jobber sammen med den innsatte, er resultatorientert og setter klare rammer for samarbeidet. Ærlighet og redelighet i samarbeidet med WayBack er en forutsetning for at det skal fungere.

WayBack er en verdinøytral stiftelse og arbeider ut ifra et humanistisk menneskesyn.

Jussgruppen WayBack[rediger | rediger kilde]

Jussgruppen WayBack gir gratis rådgivning til innsatte i Bergen fengsel og Bjørgvin fengsel, samt stiftelsen WayBack på regionalt og nasjonalt plan. De bidrar innen en rekke rettsfelt og offentlig forvaltning. Brorparten av hjelpen de gir er basert på å forklare innsatte deres rettigheter og plikter, samt navigeringshjelp i det offentlige. Jussgruppen er et rent rådgivende organ innad i WayBack da de anser «hjelp til selvhjelp» som et viktig moment for innsatte.

Gruppen består våren 2014 av 20 jusstudenter fra Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Den ble startet i mai 2009 og var i gang med pilotprosjektet i Bergen fengsel i oktober 2010.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om Wayback Arkivert 7. november 2011 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]