Warren de la Rue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Warren de la Rue
Warren de la Rue.jpg
Født18. januar 1815
Guernsey
Død19. april 1889 (74 år)
London
Søsken William Frederick de la Rue
Beskjeftigelse Astronom, kjemiker, fotograf, lens designer
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Språk Engelsk
Medlem av Royal Society, Vitenskapsakademiet i St. Petersburg
Utmerkelser
6 oppføringer
Fellow of the Royal Society, Royal Medal (1864), Royal Astronomical Societys gullmedalje (1862), Lalande-prisen (1865), Roseordenen, Bakerian Lecture (1862)

Warren de la Rue (født 18. januar 1815 i Guernsey, Den engelske kanal, død 19. april 1889 i London, Storbritannia) var en kjent britisk astronom og kjemiker, mest kjent for hans banebrytende arbeider angående astronomisk fotografering.

Etter å ha fullført sin utdannelse i Paris, begynte han i sin fars papir-forretninger, men viet mye av hans fritid til kjemiske og elektriske undersøkelser, og mellom 1836 og 1848 publisert han flere artikler om disse temaene. Warren De la Rue skape verdens første lyspære ved hjelp av platina. Selv om platina var en effektiv til dette formålet var prisen på platina så høy at den var upraktisk for kommersielt bruk.

I 1850 konstruerte de la Rue et 13-tommers reflekterende teleskop og ved hjelp av dette oppdaget han flere himmellegemer. Han utførte mye pionerarbeid innen astronomisk forskning og det er disse arbeidene han er mest kjent for. I 1860 reiste De la Rue til Spania for å fotografere den totale solformørkelsen som fant sted 18. juli dette året. Han giftet seg med Georgiana, den tredje datteren til Thomas Bowles av Guernsey, og de fikk fire sønner og en datter sammen. De la Rue døde i London, da han var 74 år gammel, i april 1889.