Warangal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Warangal
Telugu: వరంగల
Oragallu
Ekasila Nagaram
Fortet Warangal
LandIndias flagg India
DelstatTelangana
DistriktWarangal
Grunnlagt1956
Postnummer506002
Retningsnummer870
Areal197,82 km²[1]
Befolkning620 116 (2011)
Bef.tetthet3 561,67 innb./km²
Antall husholdninger171 429
Høyde o.h.302 meter
Posisjonskart
Warangal ligger i India
Warangal
Warangal
Warangal (India)
Kart
Warangal
17°58′32″N 79°36′04″Ø

Warangal (tidligere kjent som Oragallu eller Ekasila Nagaram, telugu: వరంగల్) er en by og et kommunestyre i distriktet Warangal i den indiske delstaten Telangana. Byen ligger 145 km nordøst for delstatshovedstaden Hyderabad. Warangal er det administrative setet i Warangal-distriktet. Med Hanamkonda og Kazipet har Warangal en befolkning på nærmere 1 356 298 mennesker ved folketellingen i 2001. Folketellingen i 2011 viste et innbyggertall i selve byen på 620 116.[2]

Warangal-distriktet dekker et område på 12 846 km² og hadde en befolkning på 3 246 004 ved folketellingen i 2001. Andre distrikter som Warangal-destriktet grenser til er Karimnagar i nord, Khamman i øst og sørøst, Nalgonda i sørvest og Medak i vest. Byen er et handelssenter i delstaten med teppeveverier, silke- og bomullsindustri. Warangal er mest kjent for sine granittsteinbrudd (først og fremst svarte og brune varianter), kornmarked med ris og chilli, bomull og tobakk. I byen finnes også et tempel fra år 1162, og et historisk fort i sørøst.

Historie[rediger | rediger kilde]

Warangal var hovedstaden i et hinduistisk Shaivate-kongerrike som ble styrt av Kakatiya-dynastiet fra 12. til 14. århundre. På det tidspunktet het byen Orugallu, som kan oversettes til «en stein». Oru betyr «en» og gallu betyr «stein». Hele byen var skåret ut i en enkel stein, derav navnet Orugallu. Byen ble også kalt Ekasila Nagaram. Kakatiya-folket etterlot seg mange monumenter, inkludert et imponerende fort, fire store innfallsporter i stein, Swayambhu-tempelet dedikert til guden Shiva og Ramappa-templet som ligger ved Ramappasjøen. Den kulturelle og administrative forskjellen blant Kakatiya-folket ble nevnt av den kjente reiseren Marco Polo. Kjente herskere inkluderte Ganapathi Deva, Prathapa Rudra og Rani (dronning) Rudramma Devi. Etter tapet til Pratapa Rudra, samlet Musunuri Nayakene 72 Nayakhøvdinger og tok over styret av Warangal fra Delhi-sultanatet og styrte byen i 50 år. Sjalusi og gjensidig rivalisering mellom Nayakene førte direkte til en nedgang i antall hinduer i år 1370, mens Bahmani-sultanatet lyktes. Bahmani-sultanatet ble senere delt opp i flere små sultanater, og av disse var det Golconda-sultanatet som hersket over Warangal. Mogulrikets keiser Aurangzeb erobret Golconda i 1687, og det forble en del av Mogulriket frem til de sørlige provinsene av riket ble adskilt og senere ble til fyrstestaten Hyderabad. Dette skjedde i 1724 og inkluderte Telanganaregionen, samt noen deler av Maharashtra og Karnataka.

Hyderabad ble annektert av India i 1948, og ble dermed et indisk kommunestyre. I 1956 ble Hyderabad delt opp som en del av States Reorganisation Act, og Telangana som er den telugutalende regionen i Hyderabadområdet som også inkluderer Warangal, ble offisielt en del av Andhra Pradesh.

Warangal har blitt utviklet både under politiske og historiske påvirkninger av etterfølgende konger. Utviklingen og de historiske hendelsene fant sted i Warangal-distriktet. Disse er:

  1. Kakatiya-tiden: 1260–1422
  2. Overgangstiden: 1422–1725
  3. Asaf Jahi-tiden: 1725–1948
  4. Moderne tid: 1948 og fremover.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Warangal har koordinatene 18°00′N 79°35′Ø.[3] Byen ligger gjennomsnittlig 302 moh.

Klima[rediger | rediger kilde]

Warangal har et overveiende varmt og tørt klima. Somrene starter i mars, og er på sine varmeste i mai med temperaturer rundt 42°C. Monsunen kommer i juni og varer frem til september med rundt 550 mm nedbør. En tørr og mild vinter begynner sent i november og varer frem til tidlig i februar. Med lite fuktighet og gjennomsnittlige temperaturer rundt 22-23°C, er dette den beste årstiden å besøke Warangal på.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Warangal livnærer seg i all hovedsak av jordbruk. Byen har et stort kornmarked i Enamamula. Dette er en risdyrkende region og de fleste bøndene dyrker ris både for å leve og for handel. Bomull har siden tidlig i 1990-årene også vært et produkt som byen lever godt av. Bomullssektoren har imidlertid vært i trøbbel i de senere årene, og det har kommet mange nyheter om at flere tusen bomullsdyrkere begikk selvmord som følge av lave bomullspriser.[4] Dette skjer i mer eller mindre grad fortsatt.

Industri i regionen har vært forsømmet av etterfølgende regjeringer. Noe industri fra Nizamtiden, som f.eks Azam Jahi klærfabrikk, ble stengt. Warangal har dog flere mindre og middels store industribedrifter, men stor industrivirksomhet finnes ikke.

En STPI (Software Technology Parks of India) har blitt satt opp i National Institute of Technology med hensikt å dra nytte av IT-revolusjonen i ikke fullt så store byer. Warangal utgjør et perfekt sted for dette på grunn av sin nærhet til Hyderabad, studentmassen fra noen av landets beste institutter, gode transportforbindelser, infrastrukturen, små trafikkproblemer etc.

Styre[rediger | rediger kilde]

1000 pilar tempel i Warangal

Warangal by er hovedkvarteret i Warangal distrikt. Warangal distrikt innehar i alt tolv seter (byen har to; en for Warangal øst og en for Warangal vest) i den lovgivende forsamlingens underhus og to seter (Warangal og Mahabubabad) i underhuset til det indiske parlamentet.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Warangal var vitne til en blodig hendelse i 1969, kalt Mulki (lokal) agitasjon. I 1969 ønsket folk i Telangana en egen delstat. De følte seg diskriminert i den enhetlige delstaten Andhra Pradesh og ønsket å fjerne foreningen til fordel for separate stater slik det hadde vært frem til 1956. Warangal var selve fronten og åstedet for motstandsbevegelsen. Studenter, småbønder og offentlige ansatte gikk alle med i bevegelsen. Mer enn 400 studenter mistet livet i det påfølgende opprøret.

Tidlig i 2000-årene fikk en lignende bevegelse med samme hensikt igjen mye støtte under ledelse av K. Chandrasekhar Rao, som grunnla det politiske partiet Telangana Rashtra Samithi (TRS). Partiet allierte seg med Indira kongress (Indira Congress) i delstatsvalget. Alliansen vant majoritet, og Chandrasekhar Rao ble en unionsleder. I 2006 endret kongresspartiet ståstilling og var nå igjen imot separasjon. Som en følge av dette forlot Chandrasekhar Rao den indiske politikken for en tid. Han protesterte videre og har over tid fått god støtte blant lokalbefolkningen som ønsker en separat stat.

Transport[rediger | rediger kilde]

Fly : Det finnes en flystripe i Mamnoor, sørøst for Warangal. Den ble tidligere brukt som en reservebase for det indiske luftvåpenet. Den nærmeste internasjonale flyplassen ligger i Shamshabad 160 km unna, i nærheten av Hyderabad.

Tog : Warangal har gode togforbindelser til alle store byer i India. Kazipet (KZP) ligger omtrent 13 km unna og er et stort knutepunkt for tog på ruten Bangalore/Hyderabad-New Delhi, mens Warangal er en viktig stasjon på ruten Hyderabad/New Delhi-Chennai. Warangal blir begavet kalt inngangen til Nord-India. Nærmere 132 tog passerer denne strekningen hver eneste dag, inkludert to Rajdhani ekspresser (den raskeste og mest komfortable togtypen i India).

Vei : Det finnes to store busstasjoner (terminaler): Warangal og Hanamakonda. Komfortable langdistansebusser (såkalte coach) kjører fra Warangal til Bangalore, Chennai, Hyderabad, Tirupathi, Anantapur og Hubli (Belgam). Ordinære ekspressbusser kjører til Guntur via Vijaywada, Cherial, Jangaon, Kodad, Karimnagar, Nizamabad, Adilabad, Suryapet, Palampet, Jagtial, Narasampet, Parkal, Khammam, Bhadrachalam, Basara, etc. Fra Hyderabad kjører busser direkte eller via togstasjonen til Warangal hvert 15. minutt. For å komme til Warangal med buss fra Hyderabad, kan man ta busser som kjører til Hanumakonda, Warangal, Narsampet, Mulugu, Illandu, etc.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2001 hadde Warangal en samlet befolkning på 1 128 570. Menn utgjorde 51 % av befolkningen. Warangal har en gjennomsnittlig lesekyndighet på 73 %, noe som er høyere enn landsgjennomsnittet på 59,5 %. Mannlig lesekyndighet er beregnet til 81 % mens kvinnelig lesekyndighet er 64 %. 11 % av befolkningen i Warangal utgjør barn under 6 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]