Wandervogel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Wandervogel var en populær bevegelse blant tyske ungdomsgrupper fra 1896 og utover. Navnet kan oversettes med «trekkfugl», og meningen er å riste av seg sosietetsrestriksjonene og komme tilbake til naturen og friheten. Organisasjonen ble etterhvert splittet opp, og ble grunnlaget for enda flere organisasjoner, som alle kalte dem selv Wandervogel, men var organisatorisk uavhengig av hverandre. Ikke desto mindre hadde de fremdeles følelsen av å være med i den samme bevegelsen, men splittet i forskjellige deler.

Historie[rediger | rediger kilde]

Wandervogel-bevegelsen ble offisielt etablert den 4. november 1901 av Herman Hoffmann Fölkersamb, som i 1895 hadde grunnlagt en studiesirkel ved en skole i Berlin hvor han underviste. Wandervogel-bevegelsen ble ganske snart en av fremste tyske ungdomsbevegelsen som vektla frihet, personlig ansvar og eventyrlyst. Etter den første verdenskrig slo deler av Wandervogel-bevegelsen og den tyske speiderbevegelsen sammen til Den tyske ungdomsbevegelsen.

Noen av forskjellige gruppene Wandervogel-bevegelsen hadde et veldig stort antall jødiske medlemmer, og andre jødiske bevegelser som for eksempel Hashomer Hatzair var kraftig påvirket av Wandervogel. Andre grupper innenfor Wandervogel-bevegelsen var derimot sterkt antisemittiske og støttet de nazistiske myndighetene som hadde makten i Tyskland på denne tiden. I 1933 ble alle uavhengige bevegelser, organisasjoner og grupper, deriblant Wandervogel-bevegelsen forbudt, og bare Hitlerjugend fikk bestå som en lovlig ungdomsorganisasjon.

Moderne aspekter[rediger | rediger kilde]

Wandervogel-bevegelsen blomstret igjen opp etter andre verdenskrig, og eksisterer i Tyskland i dag med rundt 5 000 medlemmer i mange forskjellige assosiasjoner. Det er også noen organisasjoner i nabolandene. Det er blant annet flere organisasjoner i de franske områdene Normandie og Bretagne.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]