Walter de Gray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Walter de Grays våpenskjold som biskop av Worcester

Walter de Gray (død 1. mai 1255 i Fulham i England) var en engelsk statsmann og erkebiskop av York under kong Johan uten lands regjering, og under hans sønn, kong Henrik III.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av John de Gray den eldre fra Eaton i Norfolk, og nevø av John de Gray den yngre som var biskop av Norwich.

Etter utdannelse ved University of Oxford hadde han en rask karriere i både kirke og stat. Dette skyldtes at han ble en av Johan av Englands favoritter.[trenger referanse]

Rikskansler, biskop[rediger | rediger kilde]

Han ble rikskansler i 1205 og biskop av Lichfield i 1210. Dette bispesetet fikk han ikke beholde lenge, men i 1214 ble han biskop av Worcester. Samme år frasa han seg embetet som rikskansler.

Han var med i kongens følge under signeringen av Magna Carta i juni 1215, og kort tid etter dette forlot han England som sendebud for kongen.

Erkebiskop[rediger | rediger kilde]

Under hans fravær ble han utnevnt til erkebiskop av York av Johan og pave Innocent III. Som erkebiskop var han svært opptatt av å hevde sin myndighet i Skottland, og å sto imot Canterbury.[trenger referanse] Han bygde sørtranseptet i York Minster, og kjøpte en landsby, nå kjent som Bishopthorpe, som fortsatt er erkebiskopens residens. I London bygde han etter 1240 York Place, som senere ble kjernen i Palace of Westminster. Han ble regnet av sine samtidige som en havesyk men patriotisk mann.[trenger referanse]

Mens Henrik III var mindreårig tok de Gray en ledende rolle, og den unge kongen så med stor velvilje på ham.[trenger referanse] Han ble blant annet brukt som ambassadør til andre lands herskere, og da kongen reiste til Frankrike i 1242 ble de Gray igjen som riksverge.

Senere var de Gray mer negativ til Henrik III, og i en periode holdt han seg unna offentlige affærer.[trenger referanse] I 1255 besøkte han London for å delta under et parlamentsmøte, og han døde i Fulham den 1. mai det året.


Forgjenger:
 Hubert Walter 
Rikskansler
Etterfølger:
 Richard Marsh 
Forgjenger:
 Mauger 
Biskop av Worcester
(1214–ca. 1216)
Etterfølger:
 Silvester de Evesham 
Forgjenger:
 Geoffrey Plantagenet 
Erkebiskop av York
Etterfølger:
 Sewal de Bovil