Waldorfsalat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Waldorfsalat

Waldorfsalat er en salat som består av diverse frukter og grønnsaker, blant annet eple, nøtter (ofte valnøtter), drue, kål og selleri. Frukt- og grønnsakene blir blandet i en majonesdressing, eller en dressing med majones som base, ofte tilsatt krem. Waldorfsalaten ble laget for første gang i 1896 på hotell Waldorf (senere Waldorf-Astoria) i New York av hovmester Oskar Tschirky. I Norge brukes waldorfsalat ofte som tilbehør til julemat, spesielt til stekt kalkun, men den er også velegnet følge til lett, rask sommermat.

Den opprinnelige waldorfsalaten består av like deler Granny-Smith- og Golden Delicious-epler skåret i små biter, selleri, valnøtter, majones og sprø salatblader (til garnering).

Etter hvert lages den også i en rekke vellykkede varianter med ristede nøtter, jordbær, trøffelpuré og med yoghurt (eventuelt rømme eller crème fraîche).

Waldorfsalat er med sin sur-søte sammensetning populær til kalde og varme kyllingretter, andre stekte og kokte kjøttretter, til røkt skinke og til retter av fugl.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

matstubbDenne matrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.