Waldorfsalat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Waldorfsalat

Waldorfsalat er en salatrett som består av ulike frukter og grønnsaker blandet i en majonesdressing. Salaten består av en base av eple, valnøtter, drue og selleri. Frukt- og grønnsaker blandes i en majonesdressing, eller en dressing med majones som base, ofte tilsatt pisket krem.

Waldorfsalaten ble laget for første gang til ære for St. Mary’s Hospital for Children den 14. mars i 1896, av hovmester Oskar Tschirky på hotellet Waldorf-Astoria (opprinnelig skrevet med bindestrek) i New York.[1] I dag heter hotellet Waldorf Astoria New York, men navnet blir gjerne forkortet til Waldorf Astoria.

Den opprinnelige waldorfsalaten består av like deler Granny-Smith- og Golden Delicious-epler skåret i små biter, selleri, og majones. Salaten brukes gjerne som en siderett, men den var opprinnelig uten nøtter. Nøtter ble først lagt til i oppskriften fra 1928.[2] Etter hvert lages den også i en rekke vellykkede varianter med ristede nøtter, jordbær, trøffelpuré og med yoghurt (eventuelt rømme eller crème fraîche).

I Norge brukes waldorfsalat ofte som en siderett til tradisjonsretter som serveres under jule- og nyttårsfeiringen, kanskje spesielt til stekt kalkun, men den er også velegnet følge til mye annet. Den er blant annet populær til kalde og varme kyllingretter og andre stekte og kokte kjøttretter, samt til røkt skinke, spekemat og andre retter av fugl (som andebryst).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Janet Clarkson (24 December 2013). Food History Almanac: Over 1,300 Years of World Culinary History, Culture, and Social Influence. Rowman & Littlefield Publishers. pp. 245. ISBN 978-1-4422-2715-6.
  2. ^ Andrew F. Smith (28 October 2013). Food and Drink in American History: A "Full Course" Encyclopedia [3 Volumes]: A "Full Course" Encyclopedia. ABC-CLIO. pp. 774. ISBN 978-1-61069-233-5.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]