W nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
W-Arly-Pendjari
   UNESCOs verdensarv   
LandBenins flagg BeninBurkina Fasos flagg Burkina Faso, Nigers flagg Niger
Innskrevet2017
Kriterium IX, X
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 749
W nasjonalpark ligger i Niger
W nasjonalpark
W nasjonalpark (Niger)

W nasjonalpark er en stor nasjonalpark i Niger, Benin og Burkina Faso. Parken ligger rundt en meander i Nigerfloden som er formet som bokstaven W.

Nigerelven har meandrert til en W

Nasjonalparken ble vedtatt opprettet i 1954, og omfatter 10 000 km². Nasjonalparken er stort sett uten fast bosetning, men fulanier, som er nomader, flytter sine dyreflokker gjennom parken.

Parkens område i Niger ble i 1996 erklært som verdensarvområde. Burkina Faso nominerte sin del av parken til verdensarvstatus i 2004 og Benin fulgte etter. Verdensarvområdet ble utvidet av UNESCO i 2017 under det nye navnet W-Arly-Pendjari, hvor også Arly nasjonalpark og Pendjari nasjonalpark inngår.[1]

Parken ligger mellom 180 og 338 moh., og tilhører klimatisk sett det tørre Sahelbeltet. Det faller mellom 500 og 800 mm årlig nedbør, det meste under sommermonsunen.

Verneverdiene i parken er begrunnet med at landskapet viser resultatene av en langvarig interaktiv samvirkning mellom natur og mennesker. Parken er Vest-Afrikas viktigste habitat for ville hovdyr. Parken er også et Ramsarområde, på grunn av våtmarksområdenes betydning som fuglehabitat. Parken er omgitt av en rekke andre fredede landskapsområder, noe som øker områdets biologiske betydning for de berørte artene, og områdets verneverdi.

Fauna[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparken är kjent for sine pattedyr, blant annet jordsvin, bavianer, kafferbøffel (Syncerus caffer), caracal, gepard, elefant, flodhest, leopard, løve, serval og vortesvin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «W-Arly-Pendjari Complex». UNESCO World Heritage Centre (engelsk). Besøkt 8. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]