W nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
UNESCOs verdensarv
W nasjonalpark
W nasjonalpark
Parken ligger i en overgangssone mellom savanne og skog
Land Niger Niger
UNESCO Innskrevet ved UNESCOs 20. sesjon i 1996. Referansenr. 749.
Kriterium VII, IX, X
Se også Verdensarvsteder i Afrika
Eksterne lenker

W nasjonalpark er en stor nasjonalpark i Niger. Parken ligger rundt en meander i Nigerfloden som er formet som bokstaven W.

Nigerelven har meandrert til en W
WAP-Komplex englisch.svg

Nasjonalparken ble vedtatt opprettet i 1954, og omfatter 10 000 km². Det meste av parken ligger i Niger, men dens trekker seg også inn i Benin og Burkina Faso. Nationalparken er stort sett uten fast bosetning, men fulanier, som er nomader, flytter sine dyreflokker gjennom parken. Parkens område i Niger ble i 1996 erklært som verdensarvområde. Burkina Faso nominerte sin del av parken til verdensarvstatus i 2004, og Benin har fulgt etter.

Parken ligger mellom 180 og 338 moh, og tilhører klimatisk sett det tørre Sahelbeltet. Det faller mellom 500 og 800 mm årlig nedbør, det meste under sommermonsunen.

Verneverdiene i parken er begrunnet med at landskapet viser resultatene av en langvarig interaktiv samvirkning mellom natur og mennesker. Parken er Vest-Afrikas viktigste habitat for ville hovdyr. Parken er også et Ramsarområde, på grunn av våtmarksområdenes betydning som fuglehabitat. Parken er omgitt av en rekke andre fredede landskapsområder, noe som øker områdets biologiske betydning for de berørte artene, og områdets verneverdi.

Fauna[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparken är kjent for sine pattedyr, blant annet jordsvin, bavianer, kafferbøffel (Syncerus caffer), caracal, gepard, elefant, flodhest, leopard, løve, serval og vortesvin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]