Vulda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vulda
Nomenklatur
Vulda
Jacquelin du Val, 1853
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieKortvinger
TribusXantholinini
Økologi
Antall arter: 27
Utbredelse: Asia
Inndelt i

Vulda er en slekt av biller som hører til underfamilien storkortvinger (Staphylininae) i familien kortvinger (Staphylinidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (ca. 10-15 millimeter), smale, mer eller mindre rødlige kortvinger. Hodet er firkantet, betydelig lengre enn bredt, med middelsstore kjever (mandibler) og små, noen ganger helt manglende fasettøyne. Antennene har et langt indre ledd, er knebøyde mellom dette og resten av antennen, som er middels lang og litt utvidet mot spissen (kølleformet). Det er markert, avsatt "hals", pronotum er rektangulært (avrundet foran og bak), nokså smalt, lengre enn bredt. Dekkvingene er forholdsvis korte, bakkroppen lang og sylindrisk. Beina er middels alneg og forholdsvis spinkle.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Artene er nattaktive rovdyr. Artene har trolig begrenset spredningsevne, og flere av dem har svært begrensede utbredelser.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Vest-Palearktis og er kjent fra Italia (der de fleste artene lever), Frankrike, Algerie, Kroatia og Tyrkia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen i underslekter er basert på om artene har (Typhlodes) eller mangler (Vulda) flygevinger, men det er tvilsomt om denne inndelingen gjenspeiler slektskapsforholdene i slekten.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sinan Anlaş (2016) A new species of the genus Vulda Jacquelin du Val from Turkey (Coleoptera: Staphylinidae: Xantholinini). Zoology in the Middle East 62(4):1-5. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]