Vormedalsheia landskapsvernområde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°16′47,690″N 6°30′27,659″Ø

Vormedalsheia landskapsvernområde
Opprettet19. april 1991[1]

Vormedalsheia landskapsvernområde
59°18′N 6°30′Ø

Vormedalsheia landskapsvernområde er et fjellområde på ca. 120 km² i Hjelmeland kommune i Rogaland som ble vernet i 1991. Området ligger sør for Jøsenfjorden og grenser til Lusaheia landskapsvernområde lenger øst. Det er en del av heiområdet Setesdal-Ryfylke. De høyeste toppene er i overkant av 1100 meter over havet – høyest er Midtre Brendeknut (1132 m). Landskapet er preget av fyllittmasser som gir gode beiteforhold. Det vernede Vormo-vassdraget har sine utspring i dette området og her ligger også Trollgarden som er en klart markert morenerygg med store steinblokker. I utkanten av verneområdet ligger Ritlandskrateret som ble skapt av en metoritt for 500 millioner år siden.

Her er høyt prioriterte forekomster innen alle naturfag – særlig viktige er en del geologiske og botaniske forekomster, men det er også verdifulle fugle- og dyrebiotoper.

Stavanger turistforening har rødmerkede turløyper i området og en selvbetjent hytte – Melands Grønahei. Det er også en rekke gamle støler og en del private hytter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]