Volutt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tegning av kapitél med to volutter.[1]

Volutt er et spiralliknende ornament som finnes i kapitéler tilknyttet joniske søyler. Voluttene ble senere innlemmet i korintiske og komposittkapitéler.

Det er vanlig å ha fire volutter på en jonisk kapitél og åtte på andre kapitéler. Det har vært antydet at ornamentene var inspirert av kurven av et bukkehorn, eller var avledet fra den naturlige spiralen på en kløverart i Hellas. Alternativt kan det være bare geometriske mønster. Ornamentet ble brukt som et element i romansk arkitektur, renessanse og barokk arkitektur og er en vanlig dekorasjon i møbeldesign, sølv og keramikk. En metode for å tegne komplekse geometrier ble utarbeidet av den romerske arkitekten Vitruvius fra klassiske bygninger og konstruksjoner.

Ordet volutt stammer fra det latinsk volutum («det rullede»).

Volutter var en mote som kom til England fra Normandie trolig etter invasjonen i 1066 som en del av den romanske stilen. De omtales derfor også som anglo-normanske.[2] Volutter gikk av mote i England på slutten av 1000-tallet. Volutter finnes blant annet på de eldste kapitélene i Stavanger domkirke. Siden en antar at Stavanger domkirken er inspirert av byggverk i England, er de en medvirkende faktor i at flere har datert starten på byggearbeidene med domkirken til omkring år 1100.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tegning av A. Rosengarten i "A Handbook of Architectural Styles", New York, 1898.
  2. ^ Hohler, Christopher: The Cathedral of St. Swithun at Stavanger in the Twelfth Century, Journal of the British Archaeological Association, vol. XXVII (1964), side 112.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ahlstrand, Jan Torsten.; Arkitekturtermer. Lund: Studentlitteratur, 1976, ISBN 91-44-02852-0