Humleblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Volucella bombylans»)
Humleblomsterflue
lys fargevariant
Nomenklatur
Volucella bombylans
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
Humleblomsterflue
Hører til
blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver i bol til humler og veps. Voksne fluer i skog, eng og hager.
Utbredelse: Europa,Asia og Nord-Amerika
vanlig i det meste av Norge.

Humleblomsterflue (Volucella bombylans) er en kraftig flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er utbredt i det mest av Europa, til Asia og Japan.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Mørk fargevariant

En stor (12–17 mm) og kraftig, tett hårete blomsterflue. De finnes flere fargevarianter som etterligner ulike humlearter, de vanligste er svart med rød hale og en variant som er hovedsakelig gulhåret, med et svart tverrbånd på bakkroppens midtre del og hvithåret hale. Ansiktet er noe fremskytende og tett bestøvet. Antennene er korte, antennebørsten har mange, lange hår (fjærformet). Fasettøynene, som støter sammen i pannen hos hannen, er tett hårete. Hodet er forholdsvis lite, tydelig smalere enn thorax. Beina er nokså korte, middels kraftige og svarte. Vingene er melkehvite med et mørkt tverrbånd i den fremre halvdelen i midten (følger tverr-årene) og en diffus, mørk flekk ved vingespissen. Arten kan ligne på svartskjeggdroneflue Eristalis intricaria men skilles lett fra denne på at R4+5 (den lengdeåren som ender nærmest vingespissen) er ganske rett, mens den gjør en dyp bue bakover hos Eristalis-artene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever helst i løv- og blandingsskog, men også i hager og buskmark. De voksne fluene flyr i mai-august og besøker mange slags blomster. Larvene lever i bolene til ulike humlearter. De spiser mest avfall, men kan også angripe humlelarvene. Enkelte ganger kan de også utvikle seg i bolene til stikkveps.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i nesten hele Palearktis, og i Nord-Amerika over det meste av Canada og USA. I Norge finnes den over hele landet unntatt i snaufjellet og lengst i nord.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae, Microdontinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 478 sider. ISBN 978-91-88506-70-2
  • Thompson, F.C. og Rotheray, G. 1998. Family Syrphidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 81-139. Science Herald, Budapest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]