Voie Sacrée

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Voie Sacrée
Voie Sacree SatMap.png
LandFrankrike Frankrike

Voie Sacrée, eller La Voie Sacée (fransk: Den hellige veien) fikk dette navnet etter første verdenskrig, da veien var den eneste forsyningslinjen til de franske styrkene under slaget ved Verdun fra februar til desember 1916 og spilte en avgjørende rolle for den franske seieren i slaget.

Veien er 75 km lang og går fra Bar-le-Duc til Verdun. Den er en enkel landevei, men opptil 3 500 lastebiler brukte veien dag og natt for å frakte forsyninger, soldater og ammunisjon til den beleirede byen Verdun under slaget. I de første to ukene ble blant annet 190 000 soldater fraktet inn for å forsterke de franske forsvarslinjene, i tillegg 23 000 tonn ammunisjon og 2 500 tonn andre forsyninger. I denne perioden passerte det en lastebil hvert 14. sekund, og slitasjen var så stor at 8 500 mann arbeidet kontinuerlig med vedlikeholdet under hele det ti måneder lange slaget.

300 offiserer og 8 500 mann styrte trafikken og hadde til enhver tid 30 redningskjøretøy til disposisjon. Ødelagte kjøretøyer ble umiddelbart fjernet fra veien og reparasjoner ble utført i veikanten, slik at trafikken ikke ble hindret.

Kilder[rediger | rediger kilde]