Vinko Bogataj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
SitatEvery time I'm on ABC, I crash.Sitat
– Vinko Bogataj etter at han kolliderte på vei til et intervju med ABC[1]
Vinko Bogataj
Født4. mars 1948 (70 år)
Radovljica
Beskjeftigelse Skihopper
Nasjonalitet Slovenia

Vinko Bogataj (født 4. mars 1948 i Brezovica pri Kropi) er en slovensk tidligere skihopper som konkurrerte for Jugoslavia på 1960- og 1970-tallet. Han er kjent i USA for et svært stygt fall som i mange år ble vist som en del av åpningssekvensen i TV-programmet Wide World of SportsABC.

Bogataj deltok i skiflygingsuka i Oberstdorf i 1970.[2] Under sitt tredje hopp 21. mars mistet han balansen i overgangen til hoppet, falt ut over sidekanten på hoppet og landet like ved publikum på kulen. Rennet ble overført av det amerikanske TV-selskapet ABC.

ABCs sportsprogram Wide World of Sports ble åpnet med en sekvens med klipp fra diverse lykkelige og uheldige øyeblikk fra sportens verden, sammen med ordene «the thrill of victory... and the agony of defeat». Opptaket av Vinko Bogatajs dramatiske fall illustrerte «the agony of defeat» helt til programmet ble nedlagt i 1998. Det gikk for øvrig flere år før Bogataj ble klar over at han var blitt landskjent i USA for fallet sitt.

Bogataj fikk en mild hjernerystelse, men ble ikke alvorlig skadet i fallet.[3] Han var tilbake som hopper igjen sesongen etter, men han oppnådde aldri de store resultatene. Blant få internasjonale resultater er hans 58.-plass sammenlagt i den tysk-østerrikske hoppuka 1968/69.

Vinko Bogataj er gift og har to døtre, og bor i dag i Lesce i Slovenia. Han har arbeidet på støperi og vært lastebilsjåfør, men er nå pensjonert og dyrker hobbyen kunstmaling. Han var den første treneren til verdensmester Franci Petek, som kommer fra Lesce.

Hovedkilder[rediger | rediger kilde]

Referanser og enkeltkilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ABC Sports: Chat wrap: ABC's Terry Gannon
  2. ^ Flere kilder kaller rennet for skiflygings-VM, men det var i virkeligheten skiflygingsuka i Oberstdorf, som ble arrangert med ujevne mellomrom mellom 1950 og 1979. Det første offisielle skiflygings-VM ble arrangert først i 1972. Se blant annet Skifliegen Oberstdorf Arkivert 9. august 2011 hos Wayback Machine. og FIS Arkivert 29. november 2009 hos Wayback Machine..
  3. ^ Rennet ble imidlertid stoppet etter at også hopperen etter Bogataj hadde falt og pådratt seg hjernerystelse. Kilder: Skiernet.com og Der Spiegel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]