Vindmøllepalme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vindmøllepalme
Trachycarpus fortunei
Trachycarpus fortunei
Vitenskapelig(e)
navn
:
Trachycarpus fortunei
H. Wendl.
Norsk(e) navn: Vindmøllepalme
Hører til: Trachycarpus,
palmer,
enfrøbladete planter,
blomsterplanter
Habitat: varierende
Utbredelse: Sentrale deler av Kina og sør til de nordlige delene av Burma

Vindmøllepalme (Trachycarpus fortunei) er en av de mest kuldeherdige palmene og kommer opprinnelig fra sentrale deler av Kina og sør til de nordligste delene av Burma.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Palmen er trolig den mest kjente og utbredte palmen i Trachycarpus-slekten og blir inntil 15 meter høy. Palmen vokser relativt seint, men er godt egnet til det fuktige og tempererte klimaet som man finner i nordvest-Europa og på De britiske øyer. Også i de mildeste delene av Skandinavia er palmen godt egnet, og har demonstrert at den kan blomstre og produsere spiredyktige frø.

T. fortunei etter et snøfall

Det er lett å gjenkjenne palmen, den har en tynn stamme med en diameter på 20–35 cm og er dekket av en tett duk av fibrer. På eldre landskapspalmer er det ikke uvanlig å fjerne de nederste fibrene slik at selve stammen blir eksponert.

Palmebladene er vifteformede og blir inntil 90 cm lange. Inkludert bladstilken er en vifte 140–190 cm lang.

Kuldeherdighet[rediger | rediger kilde]

Vindmøllepalmen er ikke avhengig av varme somrer for å vokse bra, men derimot trenger den milde vintrer for å trives. Etablerte og eldre individ klarer fint kortvarige temperaturer ned mot -15 til -20 grader celcius, men er kuldeperioden lang vil palmen ta skade allerede ved temperaturer ned mot -10 grader celcius. Derfor er milde vintrer en forutsetning for om palmen vil overleve i det lange løp.

På tross av sin enestående kuldeherdighet må palmen se seg slått av den europeiske viftepalmen som den palmen som vokser naturlig lengst nord av alle palmer. Men fordi vindmøllepalmen vokser naturlig helt opp i 2400 moh. i fjellene i Kina, har den tilpasset seg ekstremt lave temperaturer, og overgår selv den europeiske viftepalmen i kuldeherdighet.

Yngre individ kan ta skade allerede ved -8 grader celcius.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]