Vikings (danseband)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vikings
OpphavTrondheim, Norge (1960-årene)

Vikings var et norsk danseband fra Trondheim som startet tidlig i 1960-årene.

Historien[rediger | rediger kilde]

De første ti-årene[rediger | rediger kilde]

Gruppen Vikings startet som amatører på slutten av 1950-årene og hadde sitt utspring fra Aunes kvartett som besto av Gunnar Aune, trekkspill, Håkon Renanger, gitar og sang, Bjørn Teigen, kontrabass og Åge Haugan, gitar og sang. Etterhvert kom Astor Olsen med på trommer og repertoaret ble mere poppreget. Aune's ble et av de aller første "popband" i Midt-Norge og hadde stor popularitet fra 1955 og frem til 1959/60. Da ble det et først og fremst et gitarbasert band men etterhvert ble det satset mere på rock-a-billy og country.

I april 1963 (The)Vikings hen og vant Arbeiderbladets store musikkonkurranse på Rondo i Oslo. Bandet som da besto av Åge Haugan, sologitar, Per Haugan, bassgitar,Jens Chr. Fjeseth solo og rythmgitar, Håkon Renanger gitar og sang, og Astor Olsen trommer. Olsen ble senere erstattet av Kai Biermann, (trommeslager fra Trondheim). De vant foran datidens store oslobaserte popgrupper som Vanguards med kjente navn som Terje Rypdal og Freddy Lindqvist og bandet Sunbeam's fra Eidsvoll. Vikings fikk da platekontrakt og spilte etterhvert inn flere singler med dengang ukjente Rolv Wesenlund som innspillingssjef hos plateselskapet Phillips. Vi nevner Dovre Ekspress, (skrevet av Åge Haugan på toget fra Trondheim til Oslo)som ble en klassiker i denne genre. Melodien høres ofte den dag i dag i radio/tv mere enn 65 år etter utgivelsen. Baksiden Teen Sceene var dengang bandets kjenningslåt og også populær. Flere utgivelser kom som Dans borti veien, Den tredje mann kan nevnes.

Vikings blir i dag regnet som Trøndelags første pop/rockeband og de ble også trøderske mestre to ganger i 1960-årene. Konkurransen var beinhard og det er ikke få av de mest kjente trønderske artister som hadde sin debut på Studentersamfundet store scene. I 1960-årene kom da militæret også for popmusikere og noen av medlemmene fikk andre ting å tenke på.[trenger referanse]

Sologitaristen Åge Haugan fikk tilbud om å spille på Amerikalinjens cruisebåter og slo til på dette med Franco Bertellis quartet som da besto av Bertelli,en ypperlig jazzpianist. Einar Horgmo, bass, og senere var han Vikingsmedlem og dessuten i Four Jets, Jan Brun, ypperlig jazztrommeslager, som bl.annet spilte med Rowland Greenberg, og Haugan på gitar.

Vikings satset deretter profesjonelt fra midten av 1970-årene. I 1974 fikk Vikings platekontrakt med Experience Records. På det tidspunktet besto bandet av Åge Haugan på sologitar og vokal, Jan Olav Arntzen på vokal, Kjell Mortensholm på tangenter, Jens Chr. Fjeseth på gitar og vokal, Hugo Madtzog på bass og vokal og Skule Johansen på trommer. Før bandets andre utgivelse, forlot Arntzen og Fjeseth Vikings, og Rune Sundby fra Ruphus ble hentet inn som ny vokalist. Sundby skrev alle sangene på albumet.

Den tredje platen[rediger | rediger kilde]

Det ble store utskiftninger før bandets tredje album ble spilt inn i 1978. De eneste fra originalbesetningen var Åge Haugan og Skule Johansen. Kurt Pedersen ble bandets nye vokalist.

Harald Olsen fra Harstad spilte keyboard før Roar Sæthre kom inn på keyboard og vokal, og Hjalmar Pettersen på bass og vokal. Bandet fikk en stor hit med sin versjon av «Svikefulle Mari» («Whisky in the jar») som lå åtte uker som nummer en på Norsktoppen. Roar Sæthre var vokalist på denne. Etter Vikings 3: Higher - Higher! sluttet Pedersen og ble erstattet av Per Kristian Støbakk. De vant da Europatoppen med «Venus» i 1979, som også Roar Sæthre var vokalist på. «Venus» ble arrangert av Håvard Bratvold, og strykere fra Trondheimfilharmonikerne deltok.

Støbakk var vokalist på dansebandklassikeren «Du må ha det riktig godt», som han for øvrig spilte inn på nytt 20 år senere med PK & DanseFolket. Teksten er kreditert Åge Haugan.

1980–2005[rediger | rediger kilde]

Tidlig i 1980-årene besto Vikings av Åge Haugan på gitar, Per Kristian Støbakk på vokal, Bjørn Schandy på keyboard, Stein Haanshus på bass og Tor Lindberg på trommer. Dette var kanskje bandets glansperiode etter å ha vunnet Norsktoppen to ganger samt Europatoppen. Gary Holton var vokalist en kort periode i 1981 og senere samme år overtok Magne Reite som vokalist.Tore Andersen ble ny vokalist sommeren 1982. Vikings turnerte også som Bjøro Hålands band på denne tiden. Bandets siste opptreden med denne sammensetningen var på Kielfergen i 2005. Bandets gitarist og nåetterhvert også bassist Åge Haugan hadde da flyttet til Oslo og drev bandet derfra.

Mange kjente musikere var da innom Vikings i kortere eller lengre perioder...som vokalist Terje Mårstad, ex January og senere Scandinavia. Knut Lanseng, trommeslager med Casino Steel, Claudia Scott og Ottar"Big Hand"Johansen, og la oss ikke glemme bluesbandet Texas Twisters. Dag Yri, piano, Hans Werner Hanssen, keyboard, senere Reddik og Rainbow. Knut Ranum, emminent trommeslager og Vikings nå ikke minst fremdeles med låtskriver og gitarist Tore Andersen. I 2006 flyttet Åge Haugan til Hua Hin i Thailand og historien fortsetter....

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Siste besetning[rediger | rediger kilde]

Tidligere[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album
Singler
  • Dovre Express / Teen Scene Philips (1963)
  • Dans borti veien / Den tredje mann Philips (1963)
  • Eva Magdalena / Alt som skjer EMI (1970)
  • Barnas verden / Borte bra- hjemme best RCA Victor (1975)
  • Venus / Ballade for Adeline EMI (1979)

Andre deltagelser[rediger | rediger kilde]

  • Diverse artister:Treffpunkt Norsktoppen (1979)
  • Diverse artister: Trøndertoppen (1980)
  • Home´s Musikk: Trond Granlund / Vikings (1981)
  • Home´s Musikk: Vikings / Albatross (1981)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vikings». Ballade.no. Besøkt 24. januar 2020. [død lenke]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]