Vignett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For vignett som ornament og illustrasjon i bøker, se vignett (typografi).

Vignett (egentlig «liten vinranke») var opprinnelig et typografisk element i ei bok, i form av en grafisk figur eller liten, dekorativ tegning (av en drueklase) som ble trykt som avslutning av et kapittel. Seinere ble betegnelsen også brukt om små illustrasjoner som var plassert foran i bøkene eller markerte visuelle «pauser» mellom kapitlene. I nyere tid brukes begrepet om flere typer innledende kjenningsmerker, enten det er småtegninger i bøker, kjenningsmelodier i radioprogram eller åpningssekvensene i tv og film.

Vignetter i filmer, tv og radio[rediger | rediger kilde]

Betegnelsen vignett brukes dessuten om presentasjonssekvenser i innledningen til en film eller et tv-program. Ofte blir vignetten løst med grafikk, animasjon eller stiliserte videoopptak.

Spillefilmen bruker vignetten til å presentere produksjonsselskaper, samarbeidspartnere, skuespillere og/eller nøkkelpersoner som har bidratt til den aktuelle filmen.

TV-programmer bruker vignetten til presentere det kommende programmet, og er som regel identisk fra program til program.

Korte kjenningsmelodier som innledning til radioprogram kan også kalles vignetter. Varianter av disse kan også kalles jingler.

Musikk brukt i vignetter til tv- og radioprogrammer har ofte oppnådd en viss popularitet i seg selv. Eksempelvis har vignettmusikk fra flere dramaserier blitt gitt ut på CD.

Kjente komponister av vignettmusikk i Norge er Egil Monn-Iversen (Fleksnes, Brødrene Dal, Rød snø, Vestavind, etc), Javed Kurd (Først og Sist, Nytt på nyttNRK), Gaute Storås (TV 2 Nyhetene ), Marius Hansen (Sportsrevyen, Debatten, Dagsnytt, RadioresepsjonenNRK) og firmaet Spitfire AS (Senkveld med Thomas og Harald, Typisk norsk, Jakten på kjærligheten, Torsdagsklubben, etc).

Se også[rediger | rediger kilde]

filmstubbDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.