Victoriasjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Victoriasjøen
Satellittbilde over Victoriasjøen
Satellittbilde over Victoriasjøen
Land Kenya Kenya
Tanzania Tanzania
Uganda Uganda
Areal 68 800 km² 
Høyde 1 133 moh.
Lengde 337 km
Bredde 250 km
Omkrets 3 440 km 
Dybde 83 m (maks)
Volum 2 750 km³ 
Nedbørfelt 184 000 km² 
Tilløp Kagera, Mara
Utløp Hvite Nil

Victoriasjøen eller Victoria Nyanza (også kalt Nalubaale) er den største innsjøen i Afrika med et areal på 68 800 km². Det er også den nest største ferskvannssjøen i verden (om man ikke regner Lake Michigan-Huron som en enkel innsjø).

Innsjøen er kun 84 meter på det dypeste med en gjennomsnittsdybde på 40 meter, men er den syvende største ferskvassjøen i verden ut fra volum, og inneholder 2 750 km³ vann. Innsjøen er kilden til den lengste grenen av Nilen, Den hvite Nilen, og har et nedbørfelt184 000 km². Den er en biologisk viktig innsjø med stort biologisk mangfold, der forskere kan studere evolusjonen.[1] Innsjøen ligger på et høyere platå i den vestlige delen av Riftdalen i Afrika, og er delt mellom landene Tanzania, Uganda og Kenya. Victoriasjøen har en kystlinje på 3 440 km og mer enn 3 000 øyer, og mange er bosatt. Disse øyene er blant annet Sseseøyene i Uganda, en stor øygruppe i den nordvestlige delen av innsjøen, som trekker til seg stadig flere turister.

Det finnes mer enn 3 000 øyer i Victoriasjøen, hvorav mange er bebodd. Victoriasjøen har historisk vært matfatet for millioner av mennesker i landene Kenya, Tanzania og Uganda.

Nilabbor ble satt ut i innsjøen som et eksperiment på 1960-tallet fordi dette er en ettertraktet matfisk. Nilabboren er imidlertid en glupsk rovfisk. Det har vist seg at den har gjort stor skade på de artene som finnes naturlig i sjøen, og den har utryddet flere hundre av dem.

Victoriasjøen har skaffet mat til millioner av mennesker. Voldsom tilflytting til områdene ved sjøen både i Uganda, Tanzania og Kenya, samt overfiske og annet har imidlertid ødelagt ressursgrunnlaget. Kartene viser befolkningsveksten rundt Victoriasjøen siden 1960. Mørkere områder antyder flere mennesker.
Victoriasjøen og Riftdalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kornfield, Ivy & Smith, Peter F. African Cichlid Fishes: Model Systems for Evolutionary Biology, Annual Review of Ecology and Systematics, Vol. 31: 163-196, Nov. 2000
AfrikastubbDenne Afrikarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.