Den hvite Nil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Hvite Nil)
Hopp til navigering Hopp til søk
Den hvite Nil og Den blå Nil.
Fiskere på Albertnilen (Den hvite Nil) i Uganda.

Den hvite Nil er en av to store elver som sammen utgjør Nilen. De renner til slutt sammen i Khartoum i Sudan. Den andre kalles Den blå Nil. Den hvite Nil har, ifølge den vanligste definisjonen, sin kilde i Victoriasjøen.

I den snevre definisjonen omtales Den hvite Nil som elven som blir dannet ved utløpet av Nosjøen i Sør-Sudan, og som flyter til Khartoum i Sudan. Strekkene oppstrøms blir kalt «Victorianilen» (fra Victoriasjøen via Kyogasjøen til Albertsjøen), «Albertnilen» (Fra Albertsjøen til Sør-Sudans grense) og deretter «Fjellnilen» eller Bahr al Jabal (ned til Nosjøen).[1]

I den bredere definisjonen er Den Hvite Nil alle strekkene av elven, helt fra Victoriasjøen til samløpet med Den blå Nil.[1]

I en enda videre definisjon kan Den hvite Nil noen ganger også inkludere kildeelvene til Victoriasjøen, hvorav de fjerneste er 2 300 kilometer fra Den blå Nil.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «White Nile - Dictionary definition of White Nile | Encyclopedia.com: FREE online dictionary». www.encyclopedia.com (engelsk). Besøkt 30. november 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]