Hopp til innhold

Victoriakorset for New Zealand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Victoriakorset for New Zealand (engelsk: Victoria Cross for New Zealand) er en newzealandsk militær utmerkelse innstiftet 20. september 1999 av dronning Elizabeth II av New Zealand. Utmerkelsen er basert på det britiske Victoriakorset, innstiftet i 1856. Det newzealandske Victoriakorset tildeles for det mest iøynefallende heltemot, dristig og fremragende edel dåd, eller selvoppofrelse og ekstrem hengivenhet til tjeneste. Innsatsen må ha funnet sted i møte med fiende eller krigførende part. Utmerkelsen rangerer som den fremste av alle newzealandske utmerkelser. Utmerkelsen kan tildeles posthumt. Én personer er tildelt Victoriakorset for New Zealand.

Bakgrunn og forholdet til andre utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Etter at Victoriakorset ble innført i 1856 ble også newzealendere belønnet med denne utmerkelsen, for innsats i det britiske imperiums tjeneste. I alt 22 newzealendere er tildelt imperieversjonen av Victoriakorset, én av disse mottok utmerkelsen to ganger.[1][2]

Bill Henry «Willie» Apiata mottok Victoriakorset for New Zealand i 2007 og er den hittil eneste som er tildelt utmerkelsen

Det britiske ordens- og utmerkelsesvesenet ble lenge benyttet på New Zealand, også etter at landet ble en selvstendig stat. I 1975 ble Dronningens tjenesteorden innført, i 1987 New Zealand-ordenen og i 1996 New Zealands fortjenstorden. I 1991 innførte New Zealand et eget utmerkelsessystem for militær innsats, der det newzealandske Victoriakorset er en av fire utmerkelser for heltemot. I tillegg til Victoriakorset, som rangerer fremst av alle landets utmerkelser, finnes New Zealand Gallantry Star, New Zealand Gallantry Decoration og New Zealand Gallantry Medal, alle for militær innsats.[3] Heltemodig innsats fra sivile har sine egne utmerkelser.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Victoriakorset for New Zealand er gjort i bronse og består av et kors med utbøyde armer. Korset har en diameter på 35 mm. Den newzealandske versjonen av Victoriakorset er identisk med de britiske og australske versjonene av utmerkelsen.[1][4] Midt i korset finnes på advers en kongekrone med en løve over. Et bånd med innskriften «FOR VALOUR» er hengt på korset.

Korset er opphengt i det rødlilla båndet i en spenne dekorert med laurbærblad, som i underkant har bokstaven «V».[5] Gjentatte tildelinger av utmerkelsen til samme person markeres på båndet med en spenne, også denne besatt med laurbærblad.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Det newzealandske Victoriakorset kan tildeles for innsats i krig så vel som under fredsbevarende operasjoner. Det er foretatt én tildeling av Victoriakorset for New Zealand.[6] Tildelingen ble foretatt i 2007 for innsats under krigen i Afghanistan.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «New Zealand and the Victoria Cross - New Zealand and the Victoria Cross | NZHistory, New Zealand history online». nzhistory.govt.nz. Besøkt 2. januar 2021. 
  2. ^ «NZ Victoria Cross recipients - New Zealand and the Victoria Cross | NZHistory, New Zealand history online». nzhistory.govt.nz. Besøkt 2. januar 2021. 
  3. ^ «New Zealand Gallantry Awards». New Zealand Gallantry Awards (engelsk). Besøkt 2. januar 2021. 
  4. ^ «Surviving recipients of the Victoria Cross meet on Australian soil». www.abc.net.au (engelsk). 29. juli 2018. Besøkt 2. januar 2021. 
  5. ^ «The New Zealand Gallantry Awards» (PDF). 24. september 1999. Besøkt 2. januar 2021. 
  6. ^ «The New Zealand Gallantry Awards». The New Zealand Gallantry Awards (engelsk). Besøkt 2. januar 2021. 
  7. ^ «Special Honours List 2 July 2007 (Gallantry Awards)». Special Honours List 2 July 2007 (Gallantry Awards) (engelsk). Besøkt 2. januar 2021. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata