Hopp til innhold

Vi gifter oss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vi gifter oss
orig. Vi gifter oss
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1951
Prod.landNorsk
Lengde103 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiNils R. Müller
ProdusentKnut Yran
(produksjonsleder)
ManusforfatterNils R. Müller
MusikkJolly Kramer-Johansen
SjeffotografFinn Bergan
KlippOlav Engebretsen
Foran kamera
Hovedrolle(r)Henki Kolstad
Inger Marie Andersen
Prod.selskapNorsk Film A/S
Eksterne lenker

Vi gifter oss er en norsk svart-hvitt spillefilm fra 1951 regissert av Nils R. Müller. Han skrev også manuset. Hovedrollene spilles av Henki Kolstad og Inger Marie Andersen. Filmen er norgeshistoriens femte bestselgende film, med 1.13 millioner solgte billetter.[trenger referanse]

Handling[rediger | rediger kilde]

Det er sommer og komponisten Petter Gran har ferie når han plutselig hører et skrik fra frøken Hermansen. Bremsene på hennes sykkel virker ikke og hun havner i vannet. Han hjelper henne opp derfra, men sykkelen er ødelagt og derfor fortsetter de sommeren i sammen. Den vender tilbake til Oslo og en kort tid etterpå forlover de seg. Hun blir introdusert for Petters foreldre. Moren har ikke mye til overs for henne, mens faren ønsker henne velkommen i familien.

Paret gifter seg kort tid etterpå. De har vanskeligheter med å finne et eget bosted og må derfor bo hjemme hos Petters foreldre. Morens uvilje mot Kari blir til slutt et så stort problem at paret blir tvunget til å flytte til Karis tidligere bosted. De har imidlertid kjøpt en tomt hvor de holder på å bygge et hus og hver søndag arbeider de frenetisk for å ferdigstille bygget. Kari blir med barn og når hyresvertinnen får kjennskap til dette tvinger hun paret til å flytte. Huset er ikke ferdig, så de må leie rom i en villa hos fru Rønne for en skyhøy pris.

Huset er nesten ferdig når en bygningsinspektør kommer på besøk. Han sier at de ikke kan flytte inn da de ikke har byggetillatelse for huset. Paret har allerede sagt opp rommet hos fru Rønne, så der kan de ikke bo. I stedet leier de et nedslitt bosted på en bondegård et godt stykke utenfor byen. Petter trenger penger og melder seg på en slagerkonkurranse. Innledningsvis lykkes han ikke å komponere noe, men når han ser noen svaler sitte på en telefonledning så løsner det. Svalene ser nemlig ut som noter på en notelinje og plutselig vet han hvordan melodien skal være. Petter sender inn sitt bidrag til konkurransen og samtidig får han og kona byggetillatelse til å ferdigstille huset. På innflyttingsdagen har de mange mennesker på besøk og når de slår på radioen spilles Petters melodi «Hva var vel livet uten deg?», som vant konkurransen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Sang[rediger | rediger kilde]

«Hva var vel livet uten deg?» var filmens kjenningsmelodi. Melodien ble skrevet av svenske Ernfrid Ahlin og teksten ble skrevet av norske Gunnar Kaspersen. I filmen ble den fremført av Henki Kolstad og Astrid Herseth. Herseth dubbet stemmen til Inger Marie Andersen. Arne Sveen, Jens Book-Jenssen og Aage Braarud spilte inn plateversjonene.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]