Vestmar folkehøgskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vestmar folkehøgskole
LandNorge
Grunnlagt1909
Nedlagt1958
KommuneDrangedal
Beliggenhet
Kart
Vestmar folkehøgskole
58°58′13″N 9°09′30″Ø

Vestmar Folkehøgskole ble startet i 1909. Skolen lå på Neslandsvatn i Drangedal kommune i Telemark.

Første gang drangedølene ble introdusert for tanken om folkehøgskole var i 1881–1882. Den vinteren hadde Viggo Ullmann besøkt bygda og holdt høgskole på gården Fosstveit. Med seg som lærere hadde han Oddmund Vik og Nils Skaar. Det var blant annet disse, og bygdefolket, som senere slo ring om Vestmar Folkehøgskole.

Skolen ble startet av Jens Dagestad (fra Voss) høsten 1909. Man hadde lenge snakket om å starte en folkehøgskole i de ytre bygdene i Telemark, og våren 1909 ga fylkestinget tilskudd til en slik skole. Skolen fikk statsstøtte fra første året, i tillegg til støtte fra Drangedal kommune. 4. oktober startet skolen i ungdomshuset Vonheim i Drangedal I starten flyttet skolen mellom forskjellige bygder i Nedre Telemark, og hadde ikke noe fast tilholdssted. Den var i Bamble i to år, i Eidanger ett år, i Sannidal ett år, og deretter i Langesund ett år.

Snart kom det krav om at skolen måtte finne en fast plass slik at man lettere kunne bygge den opp med passende utstyr og god kompetanse. Våren 1915 kjøpte Jens Dagestad en tomt på Neslandsvatn i ytre Drangedal. Sommeren samme år ble det her bygd en skolebygning som fikk navnet Solhaug. I 1917 solgte Dagestad bygningen til kommunen, og da tok Andreas Ystad over som styrer av skolen. De første årene leide han bygget av kommunen, men da de måtte selge eiendommen i 1931 på grunn av økonomisk nedgangstid kjøpte Ystad den. Fra 1930 var det to linjer på skolen; en «boklig linje» og en «praktisk arbeidslinje». For å skaffe arbeidsrom til håndarbeid ble det bygd sløydbygning i forbindelse med skolen. Senere ble det også bygd ei smie.

Vestmar Folkehøgskole ble nedlagt i 1958. De to siste åra ble den drevet som spesialskole for gutter 12–15 år. Bygget brant ned i 1958 og ble ikke bygd opp igjen.

Kilder[rediger | rediger kilde]