Vestfold Bil & Karosseri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Volvo-buss med karosseri fra VBK, Aure.
Foto: Halvard Hatlen
DAF-buss med karosseri fra VBK, Hamar og Omland Bilruter.
Foto: Halvard Hatlen

Vestfold Bil & Karosseri A/S (VBK) var en av Norges største karosserifabrikker. Fabrikken lå ved Horten i Vestfold, og produserte busskarosserier samt kjøle- og frysekarosserier, toginteriør og ambulanser. På det meste hadde VBK-gruppen over 600 ansatte (1981), og produserte ca. 4600 busskarroserier mellom 1953 og 1982.[1]

Firmaet ble stiftet 17. januar 1946 som Stedjeberg Auto A/S, eid av 20 menn fra distriktet. De drev bensinstasjon og bilforretning, samt bil- og karosseriverksted. De første årene var bussproduksjonen beskjeden. I 1951 tok firmaet navnet Vestfold Bil & Karosseri A/S.

I 1953 ble aksjene i firmaet overtatt av H. Astrup & Co. A/S. Samme år begynte VBK å bygge busskarosserier delvis av lettmetall, etter at de fra starten av hadde bygd tradisjonelle karosserier av stål. I 1957 begynte VBK også å produsere karosserideler av glassfiberarmert plast.

VBK etablerte i 1961 datterselskapet Kristiansund Letmetall A/S i Kristiansund, som produserte VBKs bussmodeller. I 1969 kjøpte VBK fabrikkene T. Knudsen Karosserifabrikk i Kristiansand[2] og Larvik Karosseri. Disse to fabrikkene produserte også VBKs bussmodeller, men ble lagt ned etter kort tid, og bussproduksjonen ble flyttet til Horten.

I 1971 var VBK med på å etablere A/S Innlandet Karosserifabrikk i Sjøvegan i Troms. VBK var medeiere fra starten, og overtok bedriften helt i 1981. Også denne fabrikken produserte busser for VBK.

I samarbeid med Scan Rescue A/S i Horten begynte VBK i 1970 med oppbygging og innredning av ambulanser. I 1978 kjøpte VBK den danske kjøle-frysekarosserifabrikken Frigor Trans i Viborg. Tre år senere kjøpte VBK den danske busskarroserifabrikken J. Ørum-Petersens Karosserifabrikk A/S i Herning. Etter dette kjøpet hadde VBK-gruppen over 600 ansatte, hvorav 350 ansatte ved hovedbedriften i Horten.

I 1982 solgte VBK først karosserifabrikken i Troms til Troms Innland Rutebil. Senere samme år ble bussproduksjonen i Horten nedlagt. Året etter ble også VBKs bussproduksjon i Danmark avviklet, og VBK hadde igjen 90 ansatte i Horten, som arbeidet med oppbygging av ambulanser, kjølekarosserier og bussreparasjoner. I 1987 overtok VBK hovedverkstedet for Luftforsvarets maritime materiell og stjernemotorer, etter at Horten Verft var blitt nedlagt i 1986. Denne avdelingen drev med vedlikehold og overhaling av fly- og bakkeutstyr.

I dag lever VBK-navnet videre i to bedrifter i Horten: VBK Karosseri Horten AS og VBK Nordic AS. Disse firmaene driver med henholdsvis karosseriarbeid på busser og lastebiler, og bygg og salg av ambulanser og andre spesialkjøretøy.[3]

Høsten 2011 endret VBK Karosseri Horten AS navnet tilbake til det opprinnelige VBK AS.[4]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Hovedkilde[rediger | rediger kilde]

Andre kilder[rediger | rediger kilde]