Vestarmensk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vestarmensk
արեւմտահայերէն arevmdahajeren
Kart over armenske dialekter tidlig på 1900-tallet. -ge-dialektene vises i gult, som korresponderer med dagens vestarmensk.
Kart over armenske dialekter tidlig på 1900-tallet. -ge-dialektene vises i gult, som korresponderer med dagens vestarmensk.
Brukt iDen armenske diasporaen, Det armenske høylandet, Kilikia, Tyrkia
Antall brukere880 000[1]
EtnisitetArmenere
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Armensk
Vestarmensk
SkriftsystemDet armenske alfabet (nesten alltid med klassisk rettskrivning)
Språkkoder
ISO 639-3Ingen egen, deler hye («armensk») med østarmensk
Glottologwest2348[2]

Vestarmensk (klassisk rettskrivning: արեւմտահայերէն, arevmdahajeren)[3] er en av to standardiserte former for moderne armensk; den andre er østarmensk.

Inntil det 20. århundre ble diverse vestarmenske dialekter brukt i Det osmanske riket, spesielt i de østlige delene av Anatolia. Etter folkemordet på armenerne i 1915 flyktet mange armenere ut fra Det osmanske riket og ble en del av den armenske diasporaen. Derfor brukes vestarmensk nesten bare i denne diasporaen. Siden det er hovedsakelig et disporisk språk, er det iferd med å dø ut, siden det mister flere og flere morsmålstalere, siden folk heller lærer og bruker språket brukt i vertlandet.[4] Det er mindre enn en million som bruker vestarmensk.[1] Likevel er dialektene som ligger nærmere vestarmensk som oftest gjensidig forståelige med dialektene som ligger nærmere østarmensk.[4] Vestarmensk skrives som oftest med den klassiske rettskrivningen, siden diasporaen ikke tok i bruk rettskrivningsreformen som ble innført i Armenia i sovjetperioden.[5]

Blant armenere i Tyrkia er det 18 % som kan vestarmensk, og bare 8 % av de yngre.[6] UNESCO anser vestarmensk i Tyrkia som et truet språk, som står i fare for å dø ut.[7]

Vestarmensk stammer fra dialekten som utviklet seg i Tbilisi etter det armenske hjemlandet ble tatt over og delt mellom Det osmanske riket og Det russiske imperiet. Dialekten som utviklet seg i Jerevan endte opp med å bli standarden for østarmensk.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Armenia». Ethnologue. Besøkt 22. november 2016. 
  2. ^ «Glottolog 2.7 - Western Armenian». glottolog.org. Besøkt 23. november 2016. 
  3. ^ «Western Armenian Արեւմտահայերէն» (PDF). Besøkt 24. november 2016. 
  4. ^ a b Concise Encyclopedia of Languages of the World (engelsk). Elsevier. 6. april 2010. ISBN 9780080877754. 
  5. ^ «Armenian alphabet, language and pronunciation». www.omniglot.com. Besøkt 23. november 2016. 
  6. ^ LLC, Helix Consulting. «Turkologist Ruben Melkonyan publishes book “Review of Istanbul’s Armenian community history”». www.panorama.am. Besøkt 23. november 2016. 
  7. ^ «Western Armenian in Peril: UNESCO’s Recognition and the Question of Contemporary Literature in the Exilic Language | Asbarez.com». asbarez.com. Besøkt 23. november 2016. 
  8. ^ «Armenian alphabet, language and pronunciation». www.omniglot.com. Besøkt 23. november 2016. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]