Vesletjern (Lillomarka)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vesletjern
Vesletjern, Ammerud, Oslo 1.jpg
Vesletjern mellom Rødtvet og Ammerud
KommuneOslo
VassdragAlna
Areal0,03 km² [1]
Høyde231 moh.
Dybde9,2 m (maks)[2]
Nedbørfelt0,17 km² [2]
Beliggenhet

Vesletjern, også kalt for Lilletjern, er en damApalløkka mellom Rødtvet og Ammerud ved markagrensa til Lillomarka i Oslo. Tjernet er demt opp og er regulert som offentlig badeplass. Vesletjern ble brukt som isdam fra 1923 og det ble hentet isblokker fra tjernet helt frem til 1945.

Vesletjern har mudderbunn, som mange av markavannene. På det dypeste er det 9 meter dypt.[2] Området har rekreasjonsfasiliteter med benker, toalett, godkjent ildsted,[3] natursti og egen trasé for bevegelseshemmede. Det finnes gode parkeringsmuligheter i området, med tilgang fra både Ammerud og Rødtvet. Fra Ammerud kan man parkere ved Apalløkka skole, og fra Rødtvet er det parkering ved Greibanen.

Badevann[rediger | rediger kilde]

Etter at Alnsjøen i 1930 ble regulert til drikkevannskilde ønsket lokalbefolkningen at Vesletjern gjort tilgjengelig som badevann. Selv om isdriften tok slutt i 1945, ble ikke Vesletjern demmet opp og frigitt for bading før i 1960. I 1987 ble tjernet opprustettil badevann.

I 1992 ble Vesletjern utbedret av de ulike vellene på Ammerud, Apalløkka, Rødtvedt, Sandås og Nordtvet. Da ble tjernet tappet ned, demningen ble steinsatt, bunnen ble renset og dekket med ny sand. I 2012 ble det på nytt gjennomført en opprusting med ny demning i betong og ny sand i tjernbunnen.

Hellig vann[rediger | rediger kilde]

Nedenfor Apalløkka, i Martin Strandlis vei 10, ligger det tamilske hindutempelet Sivasubramanyar Alayam, eller Norges Hindu Kultursenter på norsk. Menigheten nytter Vesletjern til renselse i forbindelse med sin årlige festival. Vannet ble i 2010 innviet som hellig av hinduene.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 5. april 2015
  2. ^ a b c «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase – Dybdekart. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 5. april 2015
  3. ^ Godkjente ildsteder, bymiljøetaten
  4. ^ Vannet i Vesletjern ble hellig

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]