Veslefrikk med fela (eventyr)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Veslefrikk med fela er et folkeeventyr utgitt av Peter Christen Asbjørnsen. Han fikk eventyret fortalt av den femten år gamle Engebret Hougen i Sel i 1842. Jørgen Moe hørte det samme eventyret fortalt av Olav fra Evje (født i Åseral) under sin folkloristiske samlerferd gjennom Setesdal i 1847.

Asbjørnsen skriver i sin kommentar til typen:

Hovedfortællingen fra Sell i Gudbrandsdalen, optegnet 1842 af Udg., er med Udeladelser af en Del Anstødeligt smeltet sammen med tvende andre narrationes lubricae, hvoraf den ene er optegnet af Moe, den anden af I. Aasen. En tilsvarende Variant haves ogsaa fra Hedemarken.

Asbjørnsen 1871, s. 246.

Veslefrikk er et internasjonalt kjent eventyr (AT 592). Det finnes 15 varianter i Norge, men typen er også belagt i finsk, svensk, samisk, dansk, irsk, fransk, tysk, flamsk, tsjekkisk, slovensk, serbokroatisk, katalansk, spansk, russisk og ukrainsk, ved siden av å ha blitt spredd til Amerika gjennom spanske og franske emigranter.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter at Veslefrikk har tjent i tre år for tre skilling, begir han seg i vei fra lensmannsgården. Han møter en fattig trollkar, som for hver gang gjør seg større og mer fillete i klærne, og tigger penger av ham inntil Veslefrikk selv ikke har flere penger igjen. For sin godhet mottar han da tre ønsker.

  • 1. ønske: En fele som er slik at alt som har liv må danse etter den.
  • 2. ønske: En børse som er slik at den treffer alt han sikter på om det er aldri så langt borte, jf. friskytter.
  • 3. ønske: At ingen kan nekte ham det første han ber om.

For sine trolldomskunster blir Veslefrikk satt i arresten, men da han skal henges ber han om å få oppfylt et siste ønske. Ettersom ingen kan nekte ham det, ber han om å få spille en slått. Dermed frir han seg fra eksekusjonen, ettersom de dansende var ute av stand til å ta fra ham fela og gripe ham. De måtte alle danse enten de ville det eller ikke.

Publiseringer[rediger | rediger kilde]

Scene fra Ny Norsk Balletts Veslefrikk fra 1950

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • P. Chr. Asbjørnsen: Norske Folke-Eventyr. Ny Samling. Chistiania 1871.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Teksten er feiltrykt som nr. 94, men er korrekt anvist i innholdsfortegnelsen og i kommentarene bakerst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]