Mycobacterium tuberculosis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mycobacterium tuberculosis
Mycobacterium tuberculosis
Mycobacterium tuberculosis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mycobacterium tuberculosis
Zopf, 1883
Norsk(e) navn: tuberkelbasill
Hører til: mycobakterier,
aktinobakterier,
bakterier
Habitat: menneske og dyr
Utbredelse: global
Varieteter:
  • Mycobacterium africanum
  • Mycobacterium bovis
  • Mycobacterium canetti
  • Mycobacterium microti

Mycobacterium tuberculosis, på foreldet norsk også kalt tuberkelbasillen, er en syrefast bakterie som forårsaker de fleste tilfeller av tuberkulose. Den ble første gang beskrevet 24. mars 1882 av Robert Koch som senere fikk Nobelprisen for sin oppdagelse.

Mycobacterium tuberculosis er en Gram-positiv obligat aerob mycobakterie, som deler seg hver 16.-20. time. Den er ekstremt langsomt voksende i forhold til andre bakterier, hvor man som regel måler delingstid i minutter (f.eks. E. coli, som deler seg hvert 20. minutt). Dets genom er sekvensert.

Bakterien dyrket fram i et laboratorium.

Utseendemessig er Mycobacterium tuberculosis en liten stav som kan motstå svake desinfeksjonsmidler og kan overleve i tørr fase i flere uker, men vokser kun innenfor en organisme. Bakterien kan påvises mikroskopisk ved dets karakteristiske utseende ved fargning, idet den tar til seg visse fargestoffer etter å ha blitt behandlet med en sur oppløsning. Derfor blir bakterien klassifisert som en syrefast stav. Den vanligste fargeteknikken, Ziehl-Neelsen-farging, gjør at bakterien får et rødt utseende mot en blå bakgrunn. Syrefaste staver kan også synliggjøres med fluoriserende mikroskopi og ved auramin-rhodamin-farging. Årsaken til at den er syrefast, ligger i bakteriens tykke voksaktige cellevegg. Denne celleveggen forklarer også hvorfor en M. tuberculosis-infeksjon (tuberkulose) danner tuberkulomer som er betennelsesknuter (granulom) av tuberkelbasillen og makrofager. Denne komponenten kalles på engelsk for cord factor.

Det er vanskelig å dyrke frem bakterien, de typiske vekstkulturer er Löwenstein-Jensen medium og Middlebrook medium.

Tuberkulose kan også skyldes andre mykobakterier som M. bovis og andre. Disse inngår i det såkalte tuberkulosekomplekset.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Asclepius staff.svgDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.