Hopp til innhold

Verdens Sosiale Forum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Verdens Sosiale Forum
Stiftet2001
HovedkontorPorto Alegre
Nettstedwww.forumsocialmundial.org.br
Noam Chomsky på Verdens sosiale forum i Porto Alegre 2003

Verdens sosiale forum (World Social Forum (WSF)) er en internasjonal samling for politiske aktivister som ønsker å gjøre den globale politikken mer sosial, en bevegelse også kjent som anti-globaliseringsbevegelsen. Det ble startet i 2001 som en motpol til Verdens økonomiske forum som arrangeres i Davos i samme tidsrom. På forumet møtes aktivister fra hele verden for å diskutere sosialpolitiske spørsmål, utveksle erfaringer og legge strategier.

Inspirert av WSF har det i Europa flere ganger blitt arrangert Europas Sosiale Forum. Her i landet har Norges Sosiale Forum – også kalt Globaliseringskonferansen – flere ganger samlet over tusen mennesker til konferanse i Folkets Hus i Oslo.

Arrangementsteder[rediger | rediger kilde]

De første tre forumene ble avholdt i Porto Alegre, Brasil i 2001, 2002 og 2003. Forumet har fått støtte fra organisasjoner som ATTAC, Arbeidernes parti i Brasil (PT) og De jordløses bevegelse. Det fjerde forumet ble avholdt i Mumbai i India mens det femte forumet igjen ble avholdt i Porto Alegre perioden 26. til 31. januar 2005. Her var det om lag 155 000 registrerte deltakere. I 2006 vil forumet bli holdt samtidig i byene Caracas i Venezuela, Bamako i Mali og Karachi i Pakistan. I 2007 vill WSF arrangeres i Afrika.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]