De jordløses bevegelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
MST 06142007.jpg

De jordløses bevegelse (portugisisk: Movimento dos Trabalhadores Rurais sem Terra (MST)) er den største sosiale bevegelsen i Brasil. Formålet til organisasjonen er «jord, jordreform og et mer rettferdig samfunn.» Organisasjonen er kjent for å skaffe jord til fattige gjennom å okkupere landområder som ligger brakk.

Bakgrunnen for arbeidet til MST er at mindre enn 3% av Brasils befolkning eier 2/3 av landarealet. Videre ligger 60% av Brasils dyrkbare arealer brakk. Samtidig er det anslått at det finnes mellom 4 og 5 millioner jordløse i landet. Organisasjonen henviser til den brasilianske grunnloven som sier at jord som ikke oppfyller sin «sosiale funksjon» skal kunne bli ekspropriert av staten og brukes til jordreform. Organisasjonen jobber både politisk for å få til jordreformer, samt at den fysisk okkuperer land for folk som trenger det.

Siden stiftelsen i 1984 har MST skaffet landarealer til over 250 000 familier. I Norge støttes bevegelsen av CARE Norge, Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG), Mellomkirkelig råd, Det Kongelige Selskap for Norges Vel, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Kirkens Nødhjelp og Utviklingsfondet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]