Ventrikkelflimmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ventrikkelflimmer
EKG-avledning som viser ventrikkelflimmer
Område(r)Kardiologi
Symptom(er)Svimmelhet, besvimelse
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeI49.0
ICD-9-kode427.41
DiseasesDB13798
eMedicine158712
MeSHD014693

Ventrikkelflimmer eller VF er en alvorlig form for hjertearytmi, (rytmeforstyrrelse). Det oppstår hurtige, kaotiske elektriske impulser som fører til at hjertekamrene bare «flimrer» og ikke trekker seg skikkelig sammen. Ved vanlige hjerteslag går det en elektrisk nerveimpuls som en enkelt bølge gjennom muskulaturen i hovedkamrene (ventriklene). Ved ventrikkelflimmer starter nerveimpulser flere steder nesten samtidig og muskulaturen får en uregelmessig "skjelving" som ikke gir pumpeeffekt. Dette resulterer i at blodsirkulasjonen stanses, pasienten blir bevisstløs, og det blir umulig å kjenne puls.

Det antas at ventrikkelflimmer fører til omkring 90 % av all plutselig hjertedød.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Hjerte-lunge-redning kan hjelpe ved at hjernen og resten av kroppen får tilført oksygen og fjernet karbondioksid med kunstig åndedrett og hjertekompresjon.

En defibrillator, hjertestarter, gir et kraftig elektrisk støt igjennom hjertet, som stopper elektrisk aktivitet i hjertet et øyeblikk. Ofte vil det oppstå vanlig regelmessig aktivitet etter sjokket og hjertet begynner igjen å slå, og pumper normalt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]