Vassgaffelmose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vassgaffelmose
Nomenklatur
Riccia fluitans
L., 1753
Populærnavn
vassgaffelmose[1]
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeLevermoser
KlasseTvaremoser
OrdenTvaremoseordenen
FamilieRicciaceae
SlektGaffelmoser
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: limnisk
Utbredelse: kosmopolittisk

Vassgaffelmose er en art flyteplanter i gruppen gaffelmoser. Den er populær innen akvaristikken, særlig i akvarier med levendefødende arter, da den danner gode gjemmesteder for yngelen.

Den finnes i dammer, og danner ofte tykke matter på og under vannflaten. Den vokser vanligvis fort ved overflaten. Hvis den plasseres 5-10 cm under et vanlig lysstoffrør, vil den danne tykke, tette, lysegrønne tepper. Hver enkel forgrening eller skudd kan reprodusere seg til en stor koloni hvis den holdes under riktige forhold. Den flyter vanligvis, men kan også festes til objekter under vann, som røtter og steiner.

Gaffelmose er ikke kompatibel med andemat, da andematen dekker overflaten fortere og overtar plassen fra gaffelmosen. Den blir også lett overmannet av alger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 24. februar 2022. Besøkt 24. februar 2022. 
  2. ^ Høitomt T, Blom HH, Brynjulvsrud JG, Hassel K og Kyrkjeeide MO (24. november 2021). «Moser. Vurdering av vassgaffelmose Riccia fluitans som NT→VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]