Vasili Rambovski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vasili Andrejevitsj Rambovski (født 1918, død 1992) fra Rybki i Ukraina var sovjetisk soldat under andre verdenskrig. Han ble tatt til fange av tyske soldater ved grensen til Polen. Via en fangeleir i Tyskland ble han i 1943 fraktet til tvangsarbeid ved Moan fangeleir nær Levanger i det okkuperte Norge. Høsten 1944 klarte han og to medfanger å rømme. Med kurs mot Sverige ble de oppdaget av tyske soldater. De to medfangene ble skutt mens Rambovski unnslapp kuleregnet.

Uten å helt vite hvor han var overlevde han på bær og fugler uten kontakt med andre. Han streifet rundt i skogene og endte opp i Bymarka nær Trondheim. En tid i forveien var det observert at dyrefôr forsvant og kyr var ferdig melket på morgenen på Torshaug gård i utkanten av Trondheim. Han ble funnet livredd, avmagret og fillete kledd i en låve og innbrakt av politiet våren 1947. Da visste han ikke at krigen hadde vært slutt i to år.

Han ble innlagt på Reitgjerdet psykiatriske sykehus en periode. Der ble han oppsøkt av en sovjetisk delegasjon som ville bringe ham tilbake til hjemlandet. Han nektet og påstod han var polsk, kanskje med visshet om at mange krigsfanger ble svært dårlig behandlet også etter hjemkomsten til Stalins Sovjetunionen, ofte spionmistenkt og sendt i Gulag. Etter utskrivelsen fra sykehuset tok han arbeid på flere gårder i Trøndelag. Han var imidlertid plaget av angst og flere som ikke visste om hans bakgrunn så på ham som gal og advarte sine barn om at han var litt skummel. Han søkte etterhvert inn i skogene igjen, og ble tatt av politiet for løsgjengeri og rømte flere ganger. En gang ble han på nytt innlagt, nå ved Rotvoll psykiatriske sykehus. Redd og nedtrykt rømte han også derfra.

I 1962 ble han dømt til fem års fengsel for rømninger, innbrudd og tyverier i et hytteområde nær Levanger. Under rettssaken møtte han norske Birgitte som han giftet seg med og fikk en datter (han fikk også to barn på 30-tallet i Ukraina, men de levde ikke lenge i de vanskelige forholdene som rådet der med sultkatastrofer og forfølgelser fra det kommunistiske diktaturet). De bodde i Lillehammer, men Rambovski var fortsatt traumatisert med mentale problemer etter krigen og torturen som krigsfange og vanskelighetene etterpå, så ekteskapet endte. Etter fire år flyttet han tilbake til Levanger og tok arbeid på en gård. Folk som kjente ham da beskrev ham som intelligent og snill mot barn. I 1970 fikk han innvilget norsk statsborgerskap og krigspensjon og kjøpte en gård ved Nesset nær Levanger. Der drev han bl.a. med oppdrett og salg av kaniner.

Tore Strømøy ved NRK ble interessert i hans historie og laget TV-programmet «Velkommen hjem, Vasili»[1] i serien «Fakta på lørdag» som ble sendt i 1993. Han hjalp ham med å spore opp gjenlevende slekt i Ukraina. Sommeren 1992 var planen at de to skulle reise til Ukraina og treffe dem, men Rambovski døde bare få dager i forkant.

Referanser[rediger | rediger kilde]