Vannassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vannassen

Vannassen
58°56′25″N 5°44′00″Ø

Vannassen er en liten innsjø i Stavanger kommune med friområde og parkområde rundt, plassert ved Åsen ovenfor Hillevåg. Vannassen var vannverk[1] for Hetland kommune fra 1919, men er nå nedlagt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var Vannassen bare et lite tjern omgitt av myrområder og lynghei. Dette tjernet lå på gården Auglend (som området fremdels heter), men på 1800-tallet ble området nord og øst for tjernet kjøpt opp av gårdsbrukene Sandvik og Blidensol. Helmik Jonassen Sandvik brukte vann fra tjernet til å male korn i et lite kvernhus.

I 1915 kjøpte Hetland kommune tjernet og området omkring for å bygge et vannverk. Vannverket skulle betjene sørlige HIllevåg og nærmeste strøket sønnenfor. Tjernet ble dermed demmet opp og gravd ut, og utgjorde i alt 23 dekar. Bassenget kunne romme 50000m3[2].Vanntilførselen ble regulert fra noen kummer i en betongplatting på østsiden av vannet. Noen av disse står fremdels. Fra kummene ble vannet ført i rør til selve vannverket som sto i skråningen like nedenfor. Vannverkstjernet viste seg i ettertid å være en dårlig investering for Hetland kommune. Vannet smakte dårlig, og vannverket ble nedlagt.

Bruk i dag[rediger | rediger kilde]

I dag er Vannassen et yndet friområde med turløype og parkområde som ligger på Kristianslyst i Hillevåg bydel, og det er et fint parkanlegg rundt vannet. Her er det fint å ta med småbarn, for det finnes en stor lekeplass ved vannet i tillegg til flere benker og gressletter. Løypa rundt vannet er belyst, og det er offentlig tursti fra Vannasen og ned mot Mariero. Det er skog rund hele vannet som strekker seg fra veien Auglendsdalen parallelt med E39 i vest til boligfeltene ved Kristianlyst skole. I sør er gatene Auglendsdalen, Håvollveien og Rundvollen. I nord grenser området til bebyggelsen i Solåsveien. Vassåsveien avgrenser parkområdet mot en stor åpen grusplass, hvor omreisende sirkus ofte setter opp telt.

Det har blitt en tradisjon for beboerne i området å feire Sankthans aften her, med bål og festligheter. Hvert år pleier også russenNord-Jæren å ha flere feiringer her.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hetland Herad 1837-1937 Minneskrift
  2. ^ Hetland Herad 1837-1937 Minneskrift