Vanlige delfiner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Vanlige delfiner
Vanlig langsnutet delfin (Delphinus capensis)
Vanlig langsnutet delfin (Delphinus capensis)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Delphinus
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: vanlige delfiner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Hvaler
Familie: Delfiner
Antall arter: 2 eller 3
Habitat: havet
Utbredelse: kystnære farvann i alle hav, unntatt i arktiske områder
Arter:

Vanlige delfiner (Delphinus) er en liten slekt som består av to arter med delfiner. En tredje art har imidlertid blitt foreslått av noen forskere, nemlig såkalt «arabisk vanlig delfin» (D. tropicalis), men den blir i øyeblikket ikke regnet som en egen art, men en lokal varietet.

Mange mennesker blander sammen vanlige delfiner og tumlere, til tross for at disse er ganske ulike. Dette skyldes trolig at tumlere ofte har inngått i filmer og TV-programmer og derfor regnes som «vanlige» av folk flest, «Flipper» var for eksempel en tumler.

Voksne delfiner blir mellom 2 og 2,7 m lange og veie mellom 70 og 235 kg.[1]

Delfiner er pattedyr og puster gjennom neseåpningene som munner ut oppe på hodet, over øynene. De spiser som oftest fisk, men noen spiser blekksprut og reker også. Delfiner lager lyder mennesker ikke kan høre for å kommunisere med hverandre. De kan også finne bytte og orientere seg med ekkolokalisering. Da sender de ut en kort lyd. Når den treffer noe sendes lyden (ekko) tilbake til delfinen som da kan beregne størrelse (styrken på ekkoet) og avstand etter hvor lang tid det tok for ekkoet å komme tilbake. Delfiner kan også bruke elektrisitet til å lokalisere bytte, noe som gjør dem til det eneste kjente pattedyret som har denne evnen.[2]

Arter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [Shirihai, Hadoram and Jarrett, Brett: Whales Dolphins and Other Marine Mammals of the World s. 171-176. ISBN 0-691-12757-3.
  2. ^ http://www.forskning.no/artikler/2011/juli/294260

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.