Vanlig seljefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vanlig seljefly
Vanlig seljefly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Orthosia gothica
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: buemerket eller vanlig seljefly
Hører til: Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Habitat: på land
Utbredelse: Europa

Buemerket seljefly (Orthosia gothica) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er utbredt over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 33 – 39 mm), tettbyd, rødlig brunt nattfly. Arten kjennes vanligvis lett på den svarte tegningen på forvingen. Forvingen er gråbrun til brunrød. I vingens midtfelt er det en flekk, vanligvis svart, som strekker seg fra indre mellomlinje til nyremerkets indre kant, og omslutter den nedre halvparten av ringmerket. Bak nyremerket er det en kort, smal, svart lengdetrek (tappmerke) som går fra ytre mellomlinje halvveis til indre mellomlinje. Ytre mellomlinje, som danner ytterkanten av vingens midtfelt, er brun, smal og buet. Det mangler vanligvis en tydelig bølgelinje langs vingens ytterkant. Bakvingen er lysgrå. Larven er blågrønn på ryggen, gulgrønn på buken, med en grønngul og svart sidestripe mellom.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er meget vanlig og kan påtreffes nært sagt hvor som helst der den finnes. Larvene lever på ulike løvtrær og urter. De voksne sommerfuglene flyr om natten i mars – mai og er blant de første sommerfuglene på vingene om våren. De kommer ofte til lys og besøker blomster (gåsunger) av selje.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i hele Europa, og også over så godt som hele Norge. Den finnes også på Kurilene i Stillehavet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Orthosia gothica på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]