Vanlig markblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vanlig markblomsterflue
Hann
Hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupeodes corollae
Fabricius, 1794
Norsk(e) navn: vanlig markblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: Palearktis, Sørøst-Asia, Afrika
funnet over hele Norge.

Vanlig markblomsterflue (Eupeodes corollae) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er blant de vanligste blomsterflueartene i Norge om sommeren. Den finnes over hele landet unntatt på høyfjellet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (6-10 mm), tettbygd, gul og svart blomsterflue. Kroppsbygningen er ganske bred, særlig hos hannene. Fasettøynene er nakne, antennene korte og mørke. Ansiktet er gult. Hos hunnen er bare ne liten del av pannen (området foran punktøynene) dekket av bestøving og matt. Thorax er blankt svart, med gule hår på sidene. Scutellum er grågult med gule hår. Bakkroppen ganske kort og bred, med tre par store, gule flekker, disse går utover sidekanten og er gjerne sammenvokst i midten hos hannen. Hannens ytre kjønnsorganer er påfallende store (sammenlignet med andre Eupeodes-arter). Beina er gule og forholdsvis korte, vingene glassklare.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus. De voksne fluene kan finnes fra mai til november og besøker mange slags blomster. Dette er en vandrende art som kan foreta lange trekk. Det er usikkert om den kan overleve vinteren i Norge, eller om det hvert år er nye individer som kommer trekkende opp sørfra.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mesteparten av Palearktis. Den finnes også i Sørøst-Asia og i Afrika. I Norge er den svært vanlig i Sør-Norge om sommeren, den finnes også i resten av landet men er kanskje ikke like vanlig i nord.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]