Vangsgutane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vangsgutane er en norsk tegneserie skapt av Leif Halse i 1940. Serien ble først tegnet av Jens R. Nilssen. Den gikk opprinnelig som fortsettelsesfortelling i Nynorsk Vekeblad fra 1940 til 1954, men har også kommet som julehefter nesten hvert år siden 1941. Vangsgutane gis i dag ut av Fonna Forlag. Serien er skrevet på nynorsk og var tenkt som en oppbyggelig underholdningsserie for barn om de arbeidsomme og prektige brødrene Kåre og Steinar Vangen i bygda TodalenNordmøre. De skulle være et slags snilt norsk svar på Knoll og Tott med «to gutar som ikkje berre gjorde galne strekar».

Hovedpersoner og innhold[rediger | rediger kilde]

Serien handler om brødrene Steinar og Kåre, som er henholdsvis 12 og 10 år, og historiene foregår i Todalen på Nordmøre. Da faren til guttene døde, måtte de overta arbeidet på gården. Denne vanskelige situasjonen viser for alvor hva de duger til, og det er ikke sjelden at guttene tar på seg arbeid som vanligvis bare voksne tar seg av. Serien har en enkel og klar moral: det går deg bra med hardt arbeid – det er god grunn til forskjellene mellom folk. Figuren Larris er rampete, lat og doven. Derfor går det ham ille. Steinar og Kåre Vangen, derimot, gjør sjelden og aldri noe som helst galt og lykkes derfor med det de holder på med.

Andre figurer som går igjen i serien er Sigrid Vangen, moren til Steinar og Kåre; Sterk-Ola Bakken, en venn av Vangen-familien som ofte hjelper guttene; Klure, Larris’ venn, og ikke minst den vene Gullbjørg, som går på skolen i Todalen sammen med guttene og som særlig Larris er hodestups forelsket i.

Utgivelser og illustratører[rediger | rediger kilde]

Vangsgutane ble først presentert i Nynorsk Vekeblad nummer 17 som kom ut 6. november 1940. Serien fortsatte der til 1954. Allerede i 1941 kom serien ut som julehefte, og har gjort det de fleste åra siden. I 1983 kom den også som sommerhefte. Fra 1983 har Fonna Forlag utgitt juleheftene som opptrykk av tidligere serier. I juleheftet for 2011 kom den første nye fortellinga om Vangsgutane på nesten 30 år. Sverre Årnes sto for tekst og Ivan Andreassen var tegner. Forsida på dette heftet var tegna av billedkunstneren Karl Erik Harr.[1]

Teksten til Vangsgutane er skrevet av Leif Halse, med unntak for juleheftet i 1981, da han samarbeidet med sønnen Kåre Halse.

Følgende har tegnet seriene:

I 1961 ble serien tegnet av en anonym kvinnelig tegner.

Statuen av Vangsgutane og Halsesamlinga[rediger | rediger kilde]

En statue av Vangsgutane ble reist ved Todalen skule i 1997, i forbindelse med hundreårsjubileumet for Leif Halses fødsel. Statuen er utforma av billedhoggeren Annasif Døhlen. Ved siden av skolen ligger Halsesamlinga, dedikert til Leif Halse[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vangsgutane, Fonna forlag 2011
  2. ^ Om Todalen og Vangsgutane på todalen.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]