Valvata macrostoma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valvata macrostoma
Valvata macrostoma
Målestokk er i millimeter.
Nomenklatur
Valvata macrostoma
Mörch, 1864
Populærnavn
-
Hører til
fjærgjellesnegler,
Valvatoidea,
lavere Heterobranchia,
Heterobranchia,
Orthogastropoda,
snegler
Økologi
Habitat: limnisk, ferskvann
Utbredelse: ?
Europa

Valvata macrostoma er et bløtdyr, og hører til en gruppen fjærgjellesnegler som lever i ferskvann.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Valvata macrostoma er en liten snegl. Skallbredden er bare noen millimeter. Den hører til gruppen av bakgjellesnegler, som kjennes på at de har gjellene på høyre side eller bak hjertet. Skallet består hovedsakelig av kalsiumkarbonat (CaCO3). Det har en åpning, hvor sneglen kan strekke ut en gjelle. Gjellen kan minne om en fjær, som hos fugler, og dette har gitt gruppen fjærgjellesnegler sitt navn. Åpningen i skallet, for gjellen, kan tette med et skallokk (operculum).

Bare hodet og foten stikker ut av skallet, og danner den delen av kroppen som synes. Hodet har tentakler, øyne og munn. Inne i skallet ligger kroppens indre organer oppkveilet. Det er kjønnsorganer, fordøyelsesorganet, kalt innvollsekken. Innvollssekken er usymetrisk.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Valvata macrostoma lever i ferskvann, og finnes på steder der det er næringsrikt vann. Den foretrekker grunne områder, som kanaler og lignende.

Valvata macrostoma er tvekjønnet. For å kunne legge egg kreves allikevel to snegler, som under paringen, befrukter hverandre gjensidig. De legger eggene i gelékapsler som klebrer seg til underlaget. Etter en tid klekker eggene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Denne inndelingen følger Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. 2005.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. (J. Fryda, B. Hausdorf, W. Ponder, A. Valdés og A. Warén ) 2005. Classification and Nomenclator of Gastropod Families. Malacologia (vol. 47) 1-2. side 1-397.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]