Valbrottveien 17

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valbrottveien 17
Habiliteringsavdelingen med Åssiden kirke i bakgrunnen
Beliggenhet
AdresseValbrottveien 17, 3024 Drammen
LandNorge
StrøkÅssiden
StedDrammen
Historiske fakta
FormålHelse og pleie
Eier(e)Buskerud fylkeskommune
Etablert9. juni 1959
Ferdigstilt1959
Bygningsdata
Etasjer1
Kart
Valbrottveien 17
59°45′16″N 10°08′25″Ø

Valbrottveien 17 er et sykehjemsbygg på Åssiden i Drammen som huser Barne- og ungdomspsykiatrisk avdelings Seksjon for utredning, og Seksjon for nevropsykiatri i Vestre Viken HF.

Historie[rediger | rediger kilde]

Valbrottveien 17 ligger på Åssiden i Drammen, rett nord for Åssiden kirke. Bygningen som ble oppført i 1959 er på en etasje med hageanlegg/gårdsrom mot sør. Både bygningen og hageanlegget ble forskriftsfredet i 2012. Bygningen er utført i gul tegl med flatt tak. Bygget ble opprinnelig oppført som et internat og daghjem for psykisk utviklingshemmede som ble innviet 9. juni 1959. Det ble reist med innsamlede midler fra foreningen «Støttelaget for Åndssvake» på en byggetomt stilt til disposisjon av Drammen kommune. Støttelaget, som ble etablert 5. februar 1950 på initiativ fra lege Anders Smith og ektefellen Randi Smith, sto selv for driften.

Allerede 1. oktober 1950 åpnet laget et daghjem i Bragernes Kristelige Ungdomsforenings lokaler i Øvre Torggate. Førskolelærer Karin Lund ble ansatt som leder, i begynnelsen med seks barn. Senere flyttet daghjemmet til Engene 64 og tilbudet ble utvidet for i alt 16 barn og ungdommer. Det ble med årene utvidet med en arbeidsstue og i 1978 ytterligere utvidet med et større nybygg som rommet internat og skoleavdeling. Alt ble finansiert med veldedighet og innsamlede midler. I 1986 ble Soltun overdratt vederlagsfritt til Buskerud fylkeskommune og godkjent som en institusjon under helsevernet for psykisk utviklingshemmede (HVPU).

I 1991 ble Soltun nedlagt i forbindelse med den statlige HVPU-reformen. Bygningsmassen ble etter nedleggelsen lokaler for barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Vestre Viken HF.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Soltun». Drammen Byleksikon (byleksikon.drmk.no). Besøkt 1. november 2022. 
  2. ^ (no) «Valbrottveien 17». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.