Hopp til innhold

Urkeltisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Urkeltisk er det urspråket som alle keltiske språk stammer fra. Urkeltisk, også kalt for førkeltisk eller felleskeltisk, er det rekonstruerte stamspråket til alle kjente keltiske språk. Dets ordforråd kan med sikkerhet bli rekonstruert på grunnlag av komparativ metode av historielingvister. Urkeltisk er en gren av den vestlige delen av den indoeuropeiske språkfamilien, sammen med andre grener av italiske språk, germanske språk, og baltoslaviske språk. Det nøyaktige slektskapet mellom disse tidlige språkgrenene er noe uklart, og blir stadig diskutert blant lingvister. Hallstattkulturen, i den vestlige utkanten av urnemarkskulturen tidlig på 1000-tallet f.Kr., kan være et arkeologisk samsvar med de første urkeltiske talerne.

Rekonstruksjonen av urkeltisk er en forskningsprosess som blir gjort nå. Mens fastlandskeltiske språk representerer god bekreftelse for fonologi og en del morfologi (språklig formlære), er det nedskrevne materialet fortsatt for skrint og magert til at det tillater en sikker rekonstruksjon av syntaks. Likevel er den fullstendige setninger blitt nedtegnet på gallisk og keltiberisk, de eldste vesentlige keltiske litteraturen som er funnet i gammelirsk, det tidligste nedtegnelsene fra øykeltiske språk.

Datering[rediger | rediger kilde]

Når urkeltisk ble et eget språk er ikke fastlagt med sikkerhet og er emne som diskuteres blant forskerne. Tidligere når det ble antatt en assosiering med en særskilt arkeologisk kultur, ble glottokronologi benyttet som metode. Metoden er ikke tilfredsstillende av flere grunner. I de siste tiårene har et antall grupper blitt adressert dette spørsmålet med hjelp av moderne komputermetoder som har gitt avvikende resultater. Forskerne Gray og Atkinson har beregnet en dato på 6100 BP, engelsk forkortelse fra før vår tid, eller 4100 f.Kr. mens forskerne Forster og Toth har kommet fram til en langt eldre dato, 8100 BP eller 6100 f.Kr., men disse forsøkene på tidsbestemmelser er ikke generelt akseptert. Begge disse datoene er underlagt betydelig beregnet usikkerhet, kanskje så mye som pluss-minus 1500 år. I den paleolittiske kontinuitetsteorien er keltisk antatt å ha oppstått fra iberiske flyktninger etter siste istids maksimum (LGM), men heller ikke denne teorien er generelt akseptert.

Urkeltsk som levende språk kan ha blitt snakket så sent som 800 f.Kr., se keltiske språk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

En referanse for urkletisk ordforråd er framskaffet av Universitetet i Wales på de følgende nettsteder:

Alternativt har Universitetet i Leiden gitt en urkeltisk ordbok: