Upper East (Ghana)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Upper East Region

Kart over Upper East Region

LandGhanas flagg Ghana
StatusRegion
Adm. senterBolgatanga
Areal8 842 km²
Befolkning1 046 545 (2010[1])
Bef.tetthet118,36 innb./km²
SpråkBimoba, Buli, frafra, Kasem, Kantosi, Kusaal, Mampruli, Bissa, Tumulung Sisaala Rediger på Wikidata
Kart
Upper East
10°45′N 0°45′V

Upper East Region er en region i Ghana. Den ligger i den nordøstlige delen av landet, og grenser mot Burkina Faso i nord og Togo i øst. Administrasjonsbyen er Bolgatanga (Bolga). Regionen hadde 1 046 545 innbyggere ved folketellingen i 2010.[1] Landskapet består for det meste av savanne og sahel, og det er et svært tørt klima.

De største etniske gruppene i regionen er bimoba, bissa, buli, frafra, kantosi, kasem og kusaal.

Hovednæringsveien er jordbruk, spesielt kveg og kornsorter som hirse, sorghum og ris. Området er også kjent for kunsthåndverk.

I denne regionen og i Upper West Region brygger man den tradisjonelle drikken pito, som er et søtlig, alkoholsvakt hirseøl. Det selges normalt egne barer, hvor man øser opp til seg selv fra en tønne med en kalebass. Fordi prisen er svært lav, gjerne en liten sum for å drikke så mye man ønsker, er pito svært populært.

Markedet i Bolga har en lang historie. Byen ligger på et sted hvor handelsruten fra Mali kryser ruten fra det nordlige Nigeria, og markedet kunne dermed tilby helt spesielle varer. I dag er det særlig kjent for stråhatter, kurver, lærvarer og tradisjonelle klesplagg.

Flere slaveleirer er bevart, og det er guidede turer som forteller om slaveriets historie i regionen.

Steder i regionen[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Population by Region, District, Age Groups and sex, 2010» (PDF). Ghana Statistical Service. Oktober 2012. Arkivert fra originalen (PDF) 3. mars 2016. Besøkt 31. desember 2015.